Novo-kronprins smækker med døren og får kæmpe gyldent håndtryk

Den nu tidligere Novo Nordisk-kronprins Kåre Schultz smækker med døren i selskabets hovedkontor i Bagsværd i skuffelse over ikke at blive ny topchef. Han kan dog trøste sig med et gyldent håndtryk på over 40 mio. kr.

Den tidligere Novo Nordisk-kronprins, Kåre Schultz, kan forlade sin nu forhenværende arbejdsplads med et gyldent håndtryk på over 40 millioner kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks kronprins Kåre Schultz smækkede torsdag med døren, da det stod klart, at hans drøm om at blive topchef i den succesfulde danske medicinalkoncern brast. I stedet for udsigten til topjobbet i Novo Nordisk stod Kåre Schultz til at miste en række ansvarsområder, fordi selskabet havde besluttet at foretage en række ændringer i organisationen. Det ville Schultz ikke finde sig i og forlader nu sin arbejdsplads gennem 26 år med øjeblikkelig virkning.

53-årige Kåre Schultz behøver dog ikke bekymre sig om, hvordan han fremover får sin privatøkonomi til at hænge sammen. Den mangeårige Novo-direktør står nemlig til at få et gyldent håndtryk på over 40 millioner kr. Ifølge Novo Nordisks regler om fratrædelsesgodtgørelser vil Kåre Schultz få udbetalt 12 måneders løn og pension og derudover modtage en godtgørelse på 36 måneders fast grundløn plus pensionsbidrag. Da Novo-direktørens grundløn og pension i 2014 samlet udgjorde 10,4 millioner kr., betyder det altså, at Kåre Schultz som minimum kan modtage godt 40 millioner kr. i kølvandet af sin beslutning om at forlade Novo Nordisk.

Kåre Schultz ønsker ikke at gå i detaljer med, hvor mange millioner han kan tage med sig fra Novo Nordisk.

»Det følger de regler, der er på området, og fremgår af vores regnskaber, men jeg får en fratrædelsesgodtgørelse med, og så er der også en konkurrenceklausul,« siger Kåre Schultz, der heller ikke ønsker at uddybe, hvad den klausul går ud på.

Det gyldne håndtryk til Schultz er så stort, at Novo Nordisk faktisk forbryder sig mod de danske regler for god selskabsledelse, der siger, at en fratrædelsesgodtgørelse maksimalt bør udgøre 24 måneders løn plus pensionsbidrag. Novo Nordisk ændrede dog reglerne fra 2013 og fremad, hvilket betyder, at de seneste to medlemmer af koncerndirektionen, Jakob Riis og Lars Fruergaard Jørgensen, maksimalt kan få to års løn i fratrædelse. Resten af direktionen kører dog videre på de gamle regler.

Kåre Schultz blev ansat i Novo Nordisk i 1989 og blev i november 2000 udnævnt til koncerndirektør. I 2014 havde den nu forhenværende Novo-direktør en samlet løn på præcis 15 mio. kr., hvilket var et lønhop på 3,3 mio. kr. fra året før.