Nokias største succes stranguleret

Et besynderligt scenario udspillede sig, da Nokia først lancerede og derefter aflivede den ventede MeeGo-mobil.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhver direktørs allerstørste ønskedrøm gik i opfyldelse, da Nokia-chef Stephen Elop i sidste måned lancerede mobiltelefonen N9.

Ikke blot blev den nye mobil skamrost af hele den samlede teknologipresse. Også køberne knuselskede Nokia N9-mobilen, og alene på det berømte teknologinetsted Engadget trak artiklerne om Nokia N9 over 5.000 kommentarer - og over 14.500 Facebook-brugere valgte at »synes godt om« artiklerne om den famøse mobiltelefon.

Og selv aktiemarkedet belønnede Nokia for det blændende stykke forbrugerelektronik, som selskabet netop havde lanceret. Den nødlidende og stærkt faldende Nokia-aktie oplevede i timerne efter lanceringen noget helt uventet: Den begyndte at stige. Og selv om Nokia i månederne forinden havde tabt over 40 procent af sin værdi, gik aktien nu pludselig i grønt og steg 3,9 procent.

Successen strålede kort sagt fra en skyfri himmel over den finske mobilgigant den dag i juni, da selskabet for første gang fremviste den længe ventede N9-telefon, der sendes på markedet til september.

Hul i mobilsuppen

Eneste problem: Den nye Nokia-direktør, fhv. Microsoft-mand Stephen Elop havde allerede på forhånd annonceret, at N9 blot ville være et hul i mobilsuppen, fordi det styresystem, der gør mobilen til noget særligt, vil blive stranguleret langsomt til fordel for det meget mindre succesfulde Microsofts Windows Phone 7.

Nokia N9 er baseret på Meego et åbent og frit mobilsystem, der er udviklet sammen med Intel, og som er baseret på Linux, ganske som Googles Android. Men i modsætning til Apples iPhone, Googles Android og Microsofts Windows Phone 7 skulle MeeGo være den uskyldsrene og velfriserede dreng i klassen, hvor teknologien og ikke mobilannoncer og rå, udspekuleret kapitalisme var i centrum.

Men i stedet for at vande, gøde og pleje MeeGo valgte den nytiltrådte direktør, Stephen Elop, i stedet en dramatisk strategi: Ud med Nokias egne mobilsystemer og ind med Microsofts på alle Nokia-smartphones. Omfavnelsen af Microsofts Windows Phone 7 var en gåde for mange iagttagere, for Windows Phone 7 havde allerede været på markedet i et år, uden at hverken forbrugere eller operatører har interesseret sig for systemet. Nokias første mobiltelefon med Windows Phone 7 er programsat til senere i år.

Enkelte gik endda så vidt som til at byde Nokia velkommen tilbage i kampen og på Nokias egen blog skreg brugere i tusindvis på flere MeeGo-mobiler. Uden held.

Ifølge Niels Kjelstrup, der er produktchef for Nokia i Danmark, har modtagelsen været overvældende.

»Vi ved ikke, hvad der sker fremadrettet med MeeGo, men systemet bliver videreudviklet, blandt andet i vor afdeling i Silicon Valley. Men interessen for N9 har været fantastisk, og det er helt sikkert, at det nu går den rigtige vej efter nogle pressede år,« siger Niels Kjelstrup, der samtidig forklarer, at Nokia vil gå direkte efter folk, der er trætte af deres iPhones.

Nokia har sågar inkluderet en app, så N9-købere let kan overføre data fra deres iPhone, ligesom N9 uden problemer kan bruge samme type SIM-kort som en iPhone 4. Samtidig garanterer han, at Nokia også i fremtiden vil pusle om N9, selv om der ikke er andre MeeGo-telefoner i horisonten.

Hemmelighed slap ud

Et par dage efter lanceringen af N9, og mens brugerne stadig var ved at skumme over af forventningsfuld glæde, skete der imidlertid noget besynderligt. En video fra et internt Nokia-møde slap ud, hvor Stephen Elop demonstrerede og fremviste den første Windows Phone 7-telefon fra Nokia med kodenavnet Sea Ray.

Under præsentationen bad Elop alle de tilstedeværende om at slukke deres kameraer og andre optageenheder, men den lækkede video så ud til at være professionelt produceret og med klip og skiftende kameravinkler. Derfor mente mange, at Nokia selv havde lækket den, fordi interessen for N9 var meget større, end den skulle have været. Selv om enkelte brugere lod forstå, at de ser frem til WP7 på Nokias mobiler, blev den altovervejende mødt med et skuldertræk. Den fremviste telefon lignede alle de andre Windows Phone-mobiler, som en næsten ikke-eksisterende andel af mobilkøberne er interesseret i.

Niels Kjelstrup vil ikke kommentere lækken af den kommende Windows Phone 7 eller den slunkne interesse for projektet, men nøjes blot med at konstatere, at Nokia er i færd med at føje en masse ekstra ting til Microsofts mobilplatform, der gør den mere avanceret.

Det store mobilanalysefirma Canalys mener, at MeeGo trods de forvirrende signaler fra Nokia langtfra er død. Chipgiganten Intel gør klar til at sende en række MeeGo-produkter i handelen, i første omgang dog til tavlecomputere og indbygget i fjernsyn.

»Hvis Nokias N9 viser sig at være et hit, vil MeeGos tiltrækningskraft vokse yderligere,« lyder analysen fra Canalys, der forudser, at MeeGo kan være interessant for elektronikgiganter som LG, Panasonic og kinesiske Huawei, som netop nu undersøger, hvor de skal satse.