Det store mobilnet runder 20 år i dag

Aftalen om at skabe en fælleseuropæisk mobilteknologi, GSM, blev underskrevet i København for præcis to årtier siden.

Her sker det: Finlands tidligere premierminister Harri Holkeri foretager her verdens første GSM-mobilopkald 1. juli 1991 i Helsinki. Nettet var bygget af Telenokia og Siemens, som i dag hedder Nokia Siemens Networks. Mobiltelefonerne var dengang af den slæbbare art med skulderstrop til den taske, der rummede al teknikken. Foto: Lehtikuva/Sari Gustafsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

5.122.116.213 mennesker - 5,1 milliarder - har i dag en mobiltelefon. Men det er i dag kun præcis 20 år siden, at det store mobilnet blev ringet i gang.

1. juli 1991 blev verdens første mobilopkald på det nye GSM-mobilnet foretaget. Ved det ene rør stod Finlands tidligere premierminister Harri Holkeri, ved det andet viceborgmester i byen Tampere, Kaarina Suonio.

Hvad de talte om, er ingen hemmelighed: Fordelene ved den nye, digitale GSM-teknologi med dertilhørende bedre kvalitet og sikkerhed samt det SIM-kort, som nu sad i telefonen, og som gjorde det muligt at skifte telefon men beholde nummeret.

København samlede trådene

I dag er GSM-mobilnettene de mest udbredte i hele verden, selv om nye net - 3G og senest LTE (i folkemunde fejlagtigt kaldet 4G) - nu kommer til for bedre at kunne håndtere internetadgangen fra mobiltelefoner og andet udstyr, der bruger mobilnettene til at sende og modtage data.

Grunden til GSM blev faktisk lagt i København. 7. september 1987 underskrev teleselskaber fra 13 lande en fælles erklæring om at etablere det GSM-net, som fire år senere blev en realitet og må betragtes som en af de største, teknologiske succeser nogen sinde.

Der var 15 signaturer på dokumentet: Frankrig, Tyskland, Italien, Sverige, Norge, Danmark, Finland, Spanien, Holland, Belgien, Portugal, Irland og to uafhængige selskaber i Storbritannien, nemlig Cellnet og Racal-Vodafone. Vodafone er i dag verdens største mobilselskab.

Norden var først med det fælles

Når København lagde grund til topmødet, skyldes det, at Norden i virkeligheden skabte mobilnettet, som vi tænker det i dag, nemlig som et net, man kan bruge overalt, uanset hvilket udstyr man går rundt med.

Det nordiske mobilnet, NMT 450 (tallet signalerer den frekvens, som man brugte), blev først lukket 1. marts 2002, da der ikke mere var brug for det. Men det analoge NMT-net skabte store virksomheder som finske Nokia og svenske Ericsson og placerede Skandinavien solidt på verdenskortet.

12 nye abonnenter i sekundet

GSM-teknologien var imidlertid NMT-teknologien overlegen og blev europæisk standard. I 2001 rundede man 500 millioner GSM-mobilbrugere. I dag er der 838 GSM-net i 234 lande og uafhængige områder, og hver eneste dag kommer en million nye GSM-abonnenter. Det svarer til 12 i sekundet.

Nokia kom med sin første GSM-telefon, en Nokia 2011, i 1992. Den mest populære model nogen sinde var dog Nokia 1100, som er blevet solgt i 250 millioner eksemplarer.

Og i den tid, som det tog at skrive disse linier, er antallet af GSM-abonnenter derfor stedet til 5.122.132.606 styk, skal man tro brancheforeningen GSM World.

Ikke ringe...