Lundbeck: Vi gjorde det rigtige

Ulf Wiinberg erkender, at det blev en sen afsked med dødssprøjtemidlet Nembutal - men nu er det gjort.

Lundbecks topchef Ulf Wiinberg. Han lukker nu dødssprøjtesagen ved at sælge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lundbeck har aldrig været interesseret i de eksisterende produkter, som fulgte med købet af Ovation Pharmaceuticals i 2009. Og at det ene produkt - Nembutal, som bliver brugt til henrettelser i USA - siden skulle vise sig at give store etiske problemer, var heller ikke en del af det oprindelige rationale bag købet.

- Da vi købte Ovation var det på grund af de nye produkter. Og det vil vi koncentrere os om. Det er det vigtige både kommercielt og medicinsk, siger administrerende direktør Ulf Wiinberg til Ritzau Finans.

Topchefen vil ikke gerne kommentere den megen ballade der har været om Nembutal som dødssprøjtemiddel ved henrettelser.

- Vi har jo har Nembutal, og vi har haft problematikken. Havde vi ikke haft den (problematikken, red.), havde vi måske solgt det fra noget før, noterer Ulf Wiinberg og fortsætter:

- Men vi har solgt det - og på en måde, som lever op til vores etiske krav, og som følger Lundbecks distributionsmodel.

Dermed har Lundbeck sikret sig at selskabets etiske retningslinier bliver fulgt også efter salget ved salg af det omstridte middel.

- Jeg mener vi gjorde det rigtige, da vi havde produktet - og vi har sikret os, at køberne følger den samme model som vi fik implementeret, lyder det fra topchefen.

En betaling på 342 mio. kr. er ikke det vigtige for Lundbeck, pointerer Wiinberg der i stedet hellere vil bruge tiden til at koncentrere sig om fremtiden.

- Det er ikke beløbet som er vigtig for os - det vigtige er, at vi fokuserer på de produkter som giver vækst, understreger han.