Luftfartens brancheorganisation sænker overskudsprognose

Den internationale luftfartsorganisation Iata ser ikke længere helt så positivt på flyselskabernes muligheder for at tjene penge i år.

Foto: DAVID MCNEW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brancheorganisationen har sænket sin prognose for luftfartsselskabernes samlede overskud til 18,7 mia. dollar fra 19,7 mia. dollar ved den seneste prognose.

Det er særligt udsigterne til høje brændstofpriser, der trækker ned, skriver Iata onsdag.

- Generelt set er udsigterne positive. Den økonomiske genopretning styrker en stærk efterspørgsel. Og det kompenserer for udfordringerne relateret til højere brændstofomkostninger grundet geopolitisk ustabilitet. Alt i alt er afkastet dog på et utilfredsstillende niveau med en nettooverskudsmargin på bare 2,5 pct., siger Iata-chef Tony Tyler i en pressemeddelelse.

Iata venter nu en oliepris på 108 dollar per tønde olie (brent), hvilket er 3,5 dollar højere end det seneste skøn fra organisationen. Det giver flybranchen en samlet ekstraudgift på 3 mia. dollar.

Den omkostning kan ikke udlignes af en stærkere efterspørgsel, som ventes at løfte flyselskabernes omsætning op på 745 mia. dollar. - 2 mia. dollar højere end Iatas seneste skøn.

/ritzau/FINANS