Lauritzen nedskriver skibe med over én milliard

Værdien af rederiets flåde af skibe er i Lauritzens regnskab for første halvår nedskrevet med 200 millioner dollar.

Foto: Thomas Lekfeldt. Administrerende direktør Jan Kastrup-Nielsen siger i forbindelse med de store nedskrivninger, at rederiet overholder alle aftaler med bankerne.
Læs mere
Fold sammen
Millionerne - i dollar endda - fortsætter med at fosse ud af kasse hos rederiet J. Lauritzen. Sent torsdag eftermiddag offentliggjorde det trængte rederi halvårstal, og det var ikke opmuntrende læsning. For med et minus på 262,2 mio. USD på bundlinjen og udsigt til udsalg af aktiver for at dække underskuddet, er det svære tider for det store rederi.

J. Lauritzen er blevet presset op i et hjørne af elendige tider på fragtmarkedet for tørlastskibe, faldende skibsværdier og så et voksende antal kunder, som ikke kan overholde de kontrakter, de har indgået med det danske rederi. Det betyder, at flere kunder ikke har kunnet betale deres regninger til J. Lauritzen, ligesom rederiet har måttet tage udchartrede skibe retur fra partnere. Det er store nedskrivninger på 207 mio. dollar, som for alvor forværrer regnskabet for J. Lauritzen. Det er nedskrivninger af skibsværdier, som har været nødvendige, fordi et stort antal nye brændstoføkonomiske skibe har sendt skibspriserne ud i et alvorligt dyk.

Rederiet, som har danset på en line i forhold til bankernes krav til servicering af gælden på godt 7,5 milliarder kroner, understreger i meddelelsen, at alle finansielle aftaler bliver overholdt.

»Efter nedskrivninger er solvensen 38 procent, og likvide midler udgør 179 millioner dollar, hvilket er tilstrækkeligt til at opfylde alle klausuler i vore låneaftaler,« skriver rederiet i regnskabsmeddelelsen.

»Som følge af den samlede effekt af adskillige modparters misligholdelse af kontrakter siden 2011 og de forsat udfordrende markedsudsigter, vil vi øge vor likviditet ved salg af udvalgte aktiver. Mere end noget andet står JL for troværdighed og ved at trimme vor balance vil vi sikre at vi kan opfylde vore forpligtelser og derved skabe grundlag for nye investeringer,« skriver administrerende direktør Jan Kastrup-Nielsen.

Resultatet før afskrivninger endte i første halve på 25,7 millioner dollar, men resultatet af primær drift er et underskud på 234,9 millioner dollar - eller 1,3 milliard kroner.

For hele året venter Lauritzen et underskud mellem 1,7 og 1,9 milliard kroner.

Efter nedskrivningerne udgør den bogførte værdi af skibsflåden 8,4 milliarder kroner sammenholdt med mæglervurderinger på 7,4 milliarder kroner.