Langelænder Pølser strammer lønnen for overlevelse

Kollektiv lønnedgang hos Langelænder Pølser skal redde arbejdspladser i Udkantsdanmark, men medarbejderne står med ryggen mod muren.

Langelænder grillpølser bliver stadig lavet på Langeland efter en kollektiv lønnedgang hos producenten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Langelænder Pølser - kend dem på lønknækket. Sådan kunne et nyt slogan fra den langelandske pølseproducent sagtens lyde. Medarbejderne og fabrikken er nemlig blevet enige om en kollektiv lønnedgang på 10 procent for at bevare fabrikken på Langeland, men de ansatte har dårligt noget valg, hvis man spørger fagforeningen.

"Medarbejderne har reelt ikke noget valgt: De er jo ikke nogen, der kan gå hen og få et nyt arbejde. Vores region har branchens største arbejdsløshedsprocent i Kongeriget Danmark. De er nødt til at acceptere det og med de kort, de har på hånden, så kan de ikke gøre andet," siger Poul Sørensen, der er formand i fødevareforbundets Lillebælt/Fyn-afdeling.

Pølseproducenterne er presset, og de seneste år har flere slagterier flyttet produktionen til Tyskland, hvor lønningerne er væsentligt lavere, end de er i Danmark. Men i stedet for at rykke produktionen udenlands, har Langelænder altså valgt at skære i lønnen.

"Selvfølgelig er det aldrig sjovt at gå ned i løn, og stemningen har også været påvirket af det, men der har været stor opbakning til den her løsning. Dels har vi investeret i fabrikken, dels har vi reduceret lønnen. Jeg tror, der har været stor lettelse blandt medarbejderme," siger Kristian Kornerup, der er administrerende direktør i Stryhn's, der understreger, at lønnedgangen er resultatet af længere tids dialog.

Flere tiltag på vej

Lønnedgang er blot et af flere tiltag, som Stryhn's, der ejer Langelænder Pølser, har lanceret for at imødekomme de hårdere tider. Fabrikken på Langeland skal moderniseres, og der bliver lanceret et nyt design på pølsepakkerne.

"Vi har set masser af muligheder for at øge omsætningen og reducere omkostningerne. Langelænders regnskaber har været relativt dårlige de senere år, men vi har set gode resultater af den nye strategi," siger Kristian Kornerup.

Grillsæsonen står for døren, og dermed venter der også bedre tider for landets pølseproducenter. Dermed også for Langelænder, der altså stadig med rette kan kalde sig for en langelandsk pølse og ikke en schleswigger eller polakker.