Gule fagforeninger til angreb på 3F

Medlemmer af gule fagforeninger føler sig mobbet af 3Fs tillidsfolk, lyder anklagen fra Kristelig Fagforening og Det Faglige Hus.

De "røde" fagforeninger blokerer ind i mellem virksomheder, der ansætter medlemmer af "gule" fagforeninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: HENNING BAGGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har vi i praksis fagforeningsfrihed i Danmark? Ikke hvis man spørger de såkaldt gule fagforeninger, som repræsenterer over 200.000 lønmodtagere.

Kristelig Fagbevægelse og Det Faglige Hus fortæller, at flere medlemmer bliver udsat for mobning fra tillidsfolk fra LO-forbundene, navnlig 3F. Derudover peger de på en stigende tendens til, at 3Fs tillidsrepræsentanter får virksomheder til at udlevere ansattes navne og personnumre til 3F med henblik på rekruttering. Senest har Det Faglige Hus truet med en sag mod både 3F og en virksomhed, som har opkrævet penge fra et af deres medlemmer til 3F. Det beløb har 3F valgt at betale tilbage.

»Inden for de seneste tre måneder har vi set flere sager, hvor 3F efter vores opfattelse forsøger at få virksomhederne til at indgå noget, der kan minde om skjulte ekslusivaftaler. Jeg ser det som et udtryk for desperation, efterhånden som vores medlemstal stiger, og deres falder, og jeg tror, at virksomhederne finder sig i det, fordi de vil undgå ballade med 3F,« siger formand for Det Faglige Hus Johnny Nimb, som i øjeblikket kører en sag mod virksomheden Sport og Event i Esbjerg for brud på foreningsfrihedsloven.

Her er det udelukkende 3Fs medlemmer, som undgår en lønnedgang og får nogle tillæg, som alle ansatte er blevet snydt for over en årrække.

Kristelig Fagforening har samme oplevelse.

»Nogle LO-tillidsfolk fryser vores medlemmer ude, blandt andet ved at hænge deres navne op på en seddel i kantinen,« siger Søren Fibiger Olesen, formand i Kristelig Fagforening.

Men når I fortsat har medlemsvækst, og LO taber medlemmer, så kan presset vel ikke være så slemt?

»Jeg siger ikke det her for at få flere medlemmer. Jeg siger det, fordi jeg mener, det er forkert, at 3F tramper på de tusindvis, der har valgt et medlemskab hos os.«

3F: Legitim arbejdskamp

Det er ikke mobning, men en dialog om medlemsskab, som tillidsfolkene fører på arbejdspladserne, lyder det fra 3F.

»Det er vores opgave at fortælle, at de gule fagforeninger er billige, fordi de snylter på vores overenskomster og er med til at undergrave den danske model. Vi indgår under ingen omstændigheder ekslusivaftaler, men det er naturligt, at en virksomhed anbefaler de ansatte at blive medlem hos os, når vi har overenskomsten og betaler for den. Det er ikke ulovligt at vi får en liste med navne, men hvis der også er tale om cpr-numre, skal det selvfølgelig laves om,« siger Jan Matthiasen, næstformand for 3F Hotel og Restauration.

Men når I valgte at betale administrationsbidraget tilbage, må det vel være fordi, det aldrig skulle have været opkrævet?

»Det har vi kun gjort i det konkrete tilfælde. Det er ikke udtryk for en generel holdning,« siger Jan Matthiasen.

Hård retorik

De gule forbunds udmelding kommer efter, at 3F for nylig har blokeret en restaurant i Vejle, hvor ejeren meldte sig ind i Kristelig Arbejdsgiverforening og ville af med 3Fs overenskomst. Få dage efter blokerede fagforeningen en række cafeer i Aarhus af samme årsag og er i København ved at starte blokader op mod seks caféer. Krifa mener, at retorikken er blevet hårdere efter folketingsvalget.

»Jeg kan ikke dokumentere det med tal, men det er min oplevelse, at 3F i højere grad forsøger at presse virksomheder, der ønsker en anden overenskomst. De føler sig mere sikre med den nuværende regering end med den gamle,« siger Søren Fibiger Olesen.

Det har dog intet på sig, lyder det fra 3F.

»Vi er i vores gode ret til at blokere en virksomhed for at få den til at tegne overenskomst med os. Det er nu engang sådan, at det er LO, der har adgang til det arbejdsretlige system og betaler for det. Der er foreningsfrihed i Danmark, men vi bliver nødt til at oplyse om, at hvis man vælger en billig, gul fagforening, får man heller ingen indflydelse,« siger Jan Matthiasen.

Arbejdsgiverforeningen Horesta afviser, at der finder forskelsbehandling sted af de ansatte og kender heller ikke til virksomheder, der ulovligt har videregivet personlige data.