KPMG tilbage på fuld styrke om fem-ti år

Mens det »gamle« og det »nye« KPMG ligger i skilsmisse, sætter det »nye« KPMG nu fuld kraft ind på at komme tilbage på det danske marked. En ny topchef er ved at blive ansat, og KPMG er i tæt dialog med 350 potentielle nye medarbejdere.

International KPMG-chef Michael Andrew er i disse dage i København for blandt andet at ansætte en ny dansk topchef. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KPMGs globale formand, Michael Andrew, troede knap sine egne ører, da han midt i november blev ringet op af Jesper Koefoed, topchef for KPMG i Danmark, med besked om, at KPMGs danske afdeling stemplede ud af KPMG-netværket for i stedet at slutte sig til EY.

»Jeg blev chokeret og skuffet. Vi fik ikke noget varsel om, at det ville ske. Det er lidt som en skilsmisse. Man kan være meget emotionel om det, eller man kan forsøge at løse problemerne konstruktivt og fornuftigt, og det er det, vi gør. Børnene kommer først, og i det her tilfælde er kunderne børnene,« siger Michael Andrew.

Skilsmisse eller ej, så står rigtig mange af KPMGs virksomheder eksempelvis foran aflæggelse af årsrapporter, og den opgave skal håndteres til kundernes fulde tilfredshed. Mange af disse kunder skal lige om lidt vælge side. Eller måske et nyt revisionsselskab.

Michael Andrew er i Danmark for femte gang, siden nyheden om KPMG-EY-fusionen tog hele branchen og alle kunderne med bukserne nede.

Jagt på eksklusive kunder

Et håndplukket KPMG-hold med folk fra Rusland, Storbritannien, Sverige og Norge er fløjet til Danmark og forsøger i disse uger at holde fast i så meget forretning som muligt, men også – og ikke mindst – at lægge linjerne til at komme tilbage for fuld styrke i Danmark. Målet er at blive førende på det danske marked.

»Vi fokuserer på den eksklusive ende af markedet. De største virksomheder, de bedste transaktioner og de største revisionsopgaver,« siger Michael Andrew.

Slaget ledes fra lejede, midlertidige lokaler på Rådhuspladsen i København med Michael Andrew svævende over vandene. Han flyver ind ved særlige lejligheder. I disse dage gælder det ansættelsessamtaler med en kommende topchef for KPMG i Danmark. To kandidater er tilbage i feltet. Michael Andrew holder også møder med folk fra ejendomsbranchen om, hvor KPMG skal flytte hen, når det »nye« KPMG lige om lidt har 350 ansatte.

»Vi har fået omkring 550 ansøgninger, og vi har p.t. omkring 350 personer, som vi enten har ansat, eller som vi er i aktiv dialog med. Det er alt fra partnere i de andre revisionshuse til folk fra advokatfirmaer, fra erhvervslivet i bredere forstand og fra KPMG i Danmark,« siger Michael Andrew.

En af de største udfordringer ved at få fodfæste på det danske marked er konkurrenceklausuler og set med globale øjne ekstremt lange danske opsigelsesvarsler. Og konkurrenterne hjælper selvfølgelig ikke til.

»De tre andre (PwC, det »gamle« KPMG og Deloitte, red.) gør alt, hvad de kan for at låse dem så godt fast som muligt. At få fat i de folk, vi gerne vil have, er en reel barriere for at komme i gang på det her marked,« siger Michael Andrew.

Men KPMG er også udfordret af uvisheden om, hvilke af de store danske virksomheder, der vil holde fast i KPMG som revisor, og hvilke af de 29 største virksomheder blandt Danmarks 100 største, der følger med det »gamle« KPMG-hold over til EY. Et andet uafklaret spørgsmål er, i hvilket omfang det nye KPMG får forretning fra kapitalfonde i forbindelse med virksomhedshandler. Det spiller alt sammen også ind på, hvilken profil de nye KPMG-folk skal have. Sikkert er det dog, at KPMG vil opbygge en stærk rådgivnings- og skatteafdeling i Danmark.

En ny frisk start

Men der er mange ubekendte og mange udfordringer. For Michael Andrew er det imidlertid som et deja-vu fra tiden efter murens fald. Dengang fik han ansvaret for at etablere KPMG i Østeuropa og Rusland, og det var helt fra bunden lige som nu i Danmark. Siden var han involveret i KPMGs etablering i Kina, Indien, Mongoliet, Libyen og Myanmar.

»Jeg har lang erfaring fra høj-vækstmarkeder. Det er min baggrund og kernekompetence. Det er derfor, jeg er formand for KPMG. Det er ikke fordi, jeg er en usædvanlig god revisor,« siger Michael Andrew med et glimt i øjet.

Michael Andrews speciale er i øvrigt skat, og han er den første formand blandt de fire største revisionsfirmaer, der ikke holder til i enten New York eller London. Han er australier og bor i Hong Kong nær de nye vækstmarkeder.

En lejeaftale for det nye KPMG pr. 1. februar er næsten på plads, men KPMG kigger efter noget mere permanent. Det »gamle« KPMG skal dog ikke gøre sig forhåbninger om, at det bliver det »nye« KPMG, som køber det gamle domicil på Borups Allé.

»Jeg overvejede det,« siger Michael Andrew med et smil og fortsætter.

»Jeg tror gerne, at de ville have solgt ejendommen, men vi begynder på en frisk. Sikkert et sted her inde i byen. Aarhus bliver det næste. Vi bliver nok nødt til at have noget i Aarhus, så vi bedre kan betjene vores kunder i Jylland,« siger Michael Andrew.

I Danmark ønsker KPMG på længere sigt at have en forretning, som omsætningsmæssigt fordeler sig med 35 procent på revision, 35 procent på rådgivning og tæt ved 30 procent på skat. Men det har lange udsigter. Det »gamle« KPMGs exit fra KPMGs globale netværk har kostet dyrt – også i tid.

»Det kan tage op til fem-ti år at komme tilbage til der, hvor vi gerne vil være,« siger Michael Andrew.