Nye EU-regler skaber kaos hos revisorerne

Både revisorer og deres store virksomhedskunder går en turbulent tid i møde efter EU-enighed, der betyder tvungen rotation hvert tiende år og en sortliste med rådgivningsydelser.

Onsdag var der revisortopmøde i konferencesalen på Berlingske. Her fik Jesper Koefoed, topchef i KPMG, Kim Füchsel, marketing partner og direktør i PwC, og Anders Dons, topchef i Deloitte, mulighed for at diskutere med tilhørerne, hvad fusionen mellem EY og KPMG kommer til at betyde. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke nok med, at den bebudede fusion mellem EY og KPMG giver turbulens på det hjemlige revisionsmarked. Nu kommer der også nye EU-regler ind fra højre, der vil hvirvle mindst lige så meget støv op. De nye EU-regler vil nemlig vende godt og grundigt op og ned på både revisions- og rådgivningsmarkedet. Ikke kun i Danmark, men i hele EU.

Med de nye EU-regler bliver der indført tvungen rotation af den generalforsamlingsvalgte revisor hvert tiende år. Dog kan perioden forlænges med yderligere ti år, men så skal virksomheden udbyde revisionen i konkurrence. Det betyder, at alle de største revisionskunder før eller siden må ud i overvejelser om revisorskift. Og så kan de måske lige så godt gøre det nu, hvor EU-reglerne er på vej for at leve op til reglerne. Ikke mindst hvis de som KPMG-kunder alligevel skal overveje, hvad de stiller op nu, hvor det »gamle« KPMG vil slå sig sammen med EY. Det vil alt sammen betyde, at der kommer flere udbud.

Samtidig vil EU også forbyde en virksomheds revisor at yde eksempelvis skatterådgivning til virksomheden. EU indfører ganske enkelt en sortliste med rådgivningsydelser, det bliver forbudt at sælge til en revisionskunde. Dog kan man i medlemsstaterne afvige på udvalgte skatteydelser.

Det vil ifølge Danmarks største revisions- og rådgivningsvirksomhed, Deloitte, formentlig betyde et enten-eller for mange revisionsfirmaer. Og selv om sortlisten først træder i kraft fra 2016, agerer virksomhederne allerede, som om reglerne er indført.

»Lige om lidt er vi enten revisorer eller rådgivere. Jeg sidder nu med et udbud, hvor kunden ikke vil have, at vi byder på andet end revision,« siger Anders Dons, topchef i Deloitte.

De nye regler tvinger også revisorerne til at tage stilling til, hvordan de skal fordele æggene i kurven. Hvem skal man revidere, og hvem skal man rådgive?

»I Deloitte er vi ved at lave et strategisk roadmap for, hvordan vi vil gøre det. En kunde bad os om at komme med et tilbud på revision. Jeg sagde til kunden: Skal jeg være helt ærlig, vil jeg helst beholde jer som rådgivningskunde. Det er den type dialoger, vi får fra nu af,« siger Anders Dons.

Markedet for revision har i en del år været under så kraftigt et prispres, at revisionsfirmaerne i dag tjener mindre på deres revisionsopgaver. Den mindre indtjening på revision, henter de i stedet på rådgivning om blandt andet skat.

Hidtil har revisorerne haft relativt god adgang til at sælge disse rådgivningsydelser til deres revisionskunder, fordi revisorerne har deres jævnlige gang hos revisionskunderne. Men fremover bliver revisorerne i højere grad tvunget til opsøgende salg, fordi de nu skal ud og sælge rådgivningsydelser til en langt større kundegruppe end hidtil.

Ifølge det »nye« KPMG, der er ved at etablere sig i Danmark, efter at det »gamle« KPMG har meddelt, at de vil kaste sig i armene på EY, bliver det EUs sortliste nærmere end rotationskravet, der kommer til at påvirke markedet.

»Det vil få stor indvirkning på markedet i Danmark og hele Europa, hvis virksomhederne pludselig opdager, at de skal have andre rådgivere til de rådgivningsydelser, som revisor ikke længere må yde,« siger Michael Andrew, formand for KPMG på globalt plan.

I Holland, der har indført lignende, men endnu strengere regler, har det ifølge Michael Andrew ført til store problemer.

»I Holland må du ikke sælge nogen rådgivning til de virksomheder, du reviderer. Samtidig har virksomhederne fået tre års frist til at skifte revisor. Alle store virksomheder i Holland står midt i et udbud i øjeblikket, og markedet er et stort kaos. Vi har i øjeblikket hundredvis af revisionstilbud ude i Holland. Hvis det lyder slemt, så har Indien netop indført tvungen rotation for alle virksomheder, så i Indien har vi i øjeblikket titusindvis af revisionstilbud ude,« siger Michael Andrew.