Køge får medicinlager til en halv milliard

Medicinalgrossisten Nomeco bygger kæmpelager i transportcentret ved den østsjællandske købstad. Dermed udbygger Køge positionen som knudepunkt og får logistikjob til erstatning for den skrumpede industri.

Foreløbig skitse af Nomecos kommende kæmpelager, som bliver over 30 meter højt og får plads til mere end 50.000 paller. Skandinavisk Transport Center ved Køge huser i forvejen store lagre for blandt andre Netto, Lidl og boghandlerne. Visualisering: Nomeco Fold sammen
Læs mere

Med en investering på over en halv milliard kroner fra medicinalgrossisten Nomeco får Skandinavisk Transport Center (STC) endnu et stort lager, og Køge forstærker samtidig positionen som et af landets største trafikale knudepunkter for erhvervslivet.

Nomeco leverer medicin til apoteker, sygehuse og medicinalbranchen, og i foråret varslede det tyskejede selskab »Nordens største lægemiddellager«. Nu er transportcentret ved motorvejene ud for Køge udpeget som hjemsted for kæmpelageret, der skal stå klar om godt to år – på en grund på hele 100.000 kvadratmeter svarende til cirka 14 fodboldbaner.

»Placeringen er perfekt – både med hensyn til geografi og infrastruktur. Vores nye faciliteter skal være centrallager for den internationale medicinalindustri i hele Norden. Lægemidlerne kommer typisk sydfra og skal distribueres videre mod nord, og vores nye lager placeres naturligt ved indgangen til Norden, ikke mindst når den nye Femern Bælt-forbindelse måtte stå klar,« siger logistikdirektør Per Hansen.

Han glæder sig også over, at motorvejen fra Køge og nordpå mod København i disse år bliver udvidet til otte spor, og at den nye højhastighedsbane fra København til Ringsted udløser den kommende Køge Nord-station tæt på transportcentret.

Vækst i Norden

Nomecos små 500 ansatte håndterede de to seneste regnskabsår en dansk engrosomsætning på knap seks milliarder kroner, og det kommende STC-lager skulle gerne håndtere lægemidler til en værdi af mindst 11 milliarder kroner inklusive leverancer til de nordiske nabolande.

Lageret bliver fuldautomatisk i over 30 meters højde og får plads til over 50.000 paller. Det ventes at få 170 arbejdspladser inklusive tilknyttede kontorer. Planerne omfatter dels nye aktiviteter i kraft af den tværnordiske satsning, dels at flytte funktioner fra det propfyldte hovedkontor i København SV samt fra lagre i Brøndby og Køge.

Netop medicinlagre stiller ekstra krav til blandt andet sikkerhed og kølefaciliteter, ikke mindst fordi Nomeco også skal styre lagre direkte ejet af kunder.

Nomeco er i disse dage ved at færdigforhandle aftaler med entreprenør, rådgiver og arkitekt.

Transportcenter i teenagealderen

STC blev oprettet kort efter årtusindskiftet på det, som dengang var åbne marker – med beliggenhed tæt på motorveje nordpå til København, Malmø og Sverige, vestpå til Fyn og Jylland og sydpå til Tyskland. Håbet var at tiltrække lagre og transportvirksomheder og på den måde udnytte geografien til at erstatte de tusindvis af industriarbejdspladser, som gennem de foregående årtier var forsvundet fra den gamle købstad og arbejderby.

Her knejsede industrien med Kemisk Værk Køge, gulvproducenten Junckers og Codan Gummi som fyrtårnene – i dag er Codan Gummi helt væk, og de to andre har været gennem omfattende slankekure.

Siden har Køge haft held med strategien om at blive et knudepunkt for Østdanmark. STC, der stadig er i teenagealderen, har tiltrukket store lagre for blandt andre de danske boghandlere samt dagligvare­kæderne Netto og Lidl. Dertil kommer en stribe transportfirmaer og tilknyttede servicefunktioner.

»Transportcentret har omkring 2.000 arbejdspladser og havnen omkring 1.700 inklusive de afledte job,« siger Thomas Elm Kampmann, direktør for både transportcentret og Køge Havn, til Berlingske Business.

Havnen er i gang med en stor udvidelse, der strækker sig frem til 2022, og transportcentret blev for nylig udbygget med 500.000 kvadratmeter til 1,8 millioner kvadratmeter. Kun en sjettedel af arealet eller 300.000 kvadratmeter er ledigt, og centret har mulighed for at øge rammerne med yderligere 500.000 kvadratmeter.

TV: Nordens største medicinlager skal ligge i Køge