Ældgammelt firma bag topmoderne kæmpelager

Medicingrossist, som investerer over en halv milliard i fuldautomatisk kæmpelager, kan føre rødderne mere end 200 år tilbage.

Pressefoto, www.nomeco.dk Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medicinalgrossisten Nomeco, som investerer over 500 millioner kroner i et fuldautomatisk lager ved Køge, kan føre sine rødder helt tilbage til 1801, da Napoleon herskede over store dele af Europa.

Virksomheden, som blandt andet forsyner apoteker og sygehuse med medicin, opstod ved en fusion i de tidlige 1990ere, og den ene fusionspartner, Mecobenzon, blev i princippet grundlagt for 214 år siden. Dengang fik Ernst Gerhard Lotze nemlig udstedt et såkaldt borgerbrev, der gav ham ret til at drive engros- og detail-materialhandel.

Sønnen Gustav Lotze købte i 1852 Løveapoteket i Odense og åbnede otte år senere et engrosfirma, der forsyner andre apoteker med varer. I 1959 - efter en del sammenlægninger, fusion, opkøb og salg - indgik  Lotzes aktiviteter i selskabet Medicinalco, som overtog grossistforretningen under medicinalfabrikken Alfred Benzon, grundlagt i 1849.

Det samlede selskab blev omdøbt til Mecobenzon.

Dén virksomhed gik i 1991 sammen med Nordisk Droge & Kemikalie, grundlagt i 1903, og efter firmabrylluppet blev det nye navn netop Nomeco. Som kort efter blev fusioneret med en tredje grossist, Bang & Tegner, der blev etableret tilbage i 1882.

Gennem det meste af 1990erne var Nomeco noteret på Københavns Fondsbørs, men blev i 1998 overtaget af finske Tamro, den største medicingrossist i Norden og Baltikum. Finnerne blev gradvist overtaget af tyske Phoenix, som siden 2004 har været fuld ejer også af Nomeco.

Nomeco har de senere år beskæftiget knap 500 og haft en omsætning i underkanten af seks milliarder kroner. Ud over at levere til hospitaler og apoteker håndterer virksomheden også lagre for medicinalvirksomheder.

I foråret annoncerede Nomeco, at selskabet vil bygge et kæmpelager »syd for København« - det skulle ikke bare betjene det danske marked, men også det øvrige Norden. Berlingske Business kan nu fortælle, at lageret bliver placeret i Skandinavisk Transport Center ved motorvejen ud for Køge.

Læs om Lidls store lager i transportcentret

Lageret bliver fuldautomatisk i over 30 meters højde, og det får plads til mere end 50.000 paller og skal håndtere lægemidler for 11 milliarder kroner om året. Ejendommen kommer til at ligge på en grund, der er 100.000 kvadratmeter - det svarer til rundt regnet 14 fodboldbaner. I bygningerne får 170 ansatte deres daglige gang på lageret og i den tilhørende administration.

Det hele skal stå klar i 2017 - 216 år efter, at de første dele af Nomeco blev etableret.

TV: Nordens største medicinlager skal ligge i Køge