Byggefest for milliarder i Køge

Stribevis af anlægsopgaver samt bolig- og erhvervsprojekter har gjort den gamle by til én stor byggeplads.

ARKIVFOTO. Lidl centrallager i Køge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

En cocktail af statslige, regionale, kommunale og private investeringer medfører, at Køge i disse år undergår den måske største forvandling i byens historie, der går helt tilbage til 1100-tallet.

Staten betaler både udvidelsen af motorvejen nord for Køge til i alt otte spor og anlægget af den nye København-Ringsted-højhastighedsbane, som udløser en helt ny station, Køge Nord, der også får S-tog.

De to store investeringer styrker Køges position som trafikknudepunkt til gavn for blandt andet Skandinavisk Transport Center (STC), der får en ekstra til- og frakørsel til motorvejen.

Region Sjælland betaler de fire milliarder kroner, som det kommende super­sygehus står i. Køge får 3.000 ekstra job og er dermed blevet den helt store vinder i slagsmålet mellem de sjællandske kommuner om regionens gigantiske hospitalsinvesteringer.

Køge Kommune er selv i gang med at udvide havnen, det ligeledes kommunalt ejede transportcenter er nyligt udvidet med 500.000 kvadratmeter, ligesom der er planer om at udvikle et campusområde for flere uddannelsessteder. Kommunen håber desuden at kunne tage del i planer om et helt nyt fodboldstadion med tilknyttede faciliteter og erhvervslokaler.

Private investorer er også i fuld sving. I denne uge har medicinalgrossisten Nomeco fortalt, at et kæmpelager til over en halv milliard kroner bliver placeret i STC, hvor dagligvarekæderne Netto og Lidl allerede har bygget store lagre.

Kæmpe byudvikling

En anden vigtig privat investor er Realdania-fonden, som sammen med kommunen står bag Køge Kyst-projektet om at udvikle tidligere havne-, stations- og fabriksarealer tæt på centrum.

Dé planer omfatter blandt andet 1.500 boliger samt butikker og kontorer med op imod 4.000 job over 20-25 år – de første byggerier er sat i søen. Herunder et butiksstrøg, et biografcenter og flere projekter med boliger, der får kig ud over Køge Bugt. Så sent som torsdag varslede Kuben Byg og Casa Nord et byggeri med 66 ejerlejligheder.

De mange projekter hænger ofte sammen: For eksempel baner Køge Nord-stationen vej for, at Køge er ved at forberede en helt ny bydel, som i sidste ende skal bygges hovedsageligt med private penge. Lokalplanen er endnu ikke vedtaget, men tanken er over tid at etablere tæt ved 1.000 boliger og udlægge erhvervsarealer med 6.000-7.000 job.

Fra provinsby til forstad

Den allerede prisbelønnede Køge Nord-station bliver et par hundrede meter lang og kommer til at svæve over motorvejen, fordi den sammenknytter baner på begge sider af bilerne.

Stationen vil ifølge flere ejendomsmæglere gøre det mere attraktivt at bosætte sig i Køge, fordi togrejsetiden til København halveres til 20 minutter. Dermed skifter Køge status fra provinsby til forstad og udvider sine muligheder for at tiltrække købere og andre boligsøgende.

På rådhuset håber borgmester Flemming Christensen (K) og det øvrige byråd, at de mange projekter og nye arbejdspladser kan trække nye borgere og skatteydere til, også i yderkanten af kommunen, som ved strukturreformen blev lagt sammen med naboen Skovbo og har godt 59.000 indbyggere.

I stationsbyerne Borup og Herfølge, henholdsvis vest og syd for selve købstaden, er større arealer udlagt til boliger, og i Bjæverskov, også vest for Køge By, er et område udpeget til erhverv.

TV: Nordens største medicinlager skal ligge i Køge