Kinesisk sexvideo ryster britisk medicinalgigant

Britiske GlaxoSmithKlines kinesiske korruptionssag tog søndag et skridt under bæltestedet. Medicinalvirksomheden bekræftede nemlig eksistensen af en lurvet videooptagelse af selskabets tidligere Kina-topchef.

Foto: ALY SONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske skuespiller Kevin Spacey er i sin tv-rolle som toppolitikeren Frank Underwood citeret for at sige, at »alt handler om sex. Undtagen sex. Sex handler om magt.«

Søndag fik det citat muligvis en helt ny betydning.

Intime udskejelser spiller nemlig formodentlig en rolle i den i forvejen lurvede, kinesiske korruptionsskandale, som den britiske medicinalkæmpe GlaxoSmithKline er indhyllet i. Selskabets tidligere kinesiske topchef, bestikkelsesanklagede Mark Reilly, er nemlig i al hemmelighed blevet videooptaget i færd med private udskejelser, og sexfilmen er efterfølgende blevet e-mailet til virksomhedens ledelse, herunder koncernchef Andrew Witty.Det skriver Financial Times.

GlaxoSmithKline bekræftede søndag eksistensen af videoen, hvori Mark Reilly angiveligt har sex med sin kinesiske kæreste i en lejlighed i Shanghai.

Medicinalkoncernens ledelse fik videoen tilsendt i maj 2013, samtidig med at korruptionsanklager væltede ind over selskabet. Virksomheden ønsker dog ikke at kommentere, hvilken motivation afsenderen har haft ved at sende filmen, og dermed ikke, om den er blevet brugt som pressionsmiddel i forbindelse med bestikkelsessagen.

Mark Reilly, der er britisk af oprindelse, er af de kinesiske myndigheder anklaget for at have tvunget sine medarbejdere til at bestikke hospitalslæger og sundhedsorganisationer til at øge GlaxoSmithKlines medicinsalg i Kina. Det skal angiveligt have hjulpet selskabet til at høste milliarder af yuan i ekstraindtægter mellem 2009 og 2012.


GlaxoSmithKline hyrede i kølvandet på sexvideoen en britisk privatdetektiv til at finde den person, der har plantet et videokamera i Mark Reillys private sovegemak. Detektiven nåede dog aldrig at løse gåden, idet han i juli sidste år blev anholdt af kinesiske myndigheder, anklaget for ulovligt at erhverve sig private oplysninger om kinesiske borgere.

Mark Reilly er stadig ansat i GlaxoSmithKline, men er, efter bestikkelsesanklagerne tog fart, blevet udskiftet som leder af selskabets aktiviteter i Kina.