Jobindex: Krise gjorde os til nummer ét

Nysgerrige iværksættere spidsede ører, da Kaare Danielsen fortalte om, hvordan vedholdenhed, satsninger og en fæl finanskrise gjorde Jobindex til den dominerende aktør på sit marked.

Kaare Danielsen, der er stifter af JobIndex. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanskrise. Bare ordet alene emmer af frygt, smalhals, sparetider og minusvækst. Men for jobsitet Jobindex blev krisen, der begyndte i 2008, noget helt andet. Den blev en vej til vækst.

Det var en af de lidt overraskende pointer, som kom frem, da Jobindex’ stifter og administrerende direktør, Kaare Danielsen, i sidste uge gik på scenen foran omtrent hundrede tilhørere til Nordic Growth Hackers-event i iværksættercentret Founders House i København.

Seks foredragsholdere fik hver et kvarter til at fortælle en historie om, hvordan de fik gang i salgskurven. Andre foredragsholdere var blandt andet startup-kometer som løbe-app’en Endomondo og bildelingssitet Gomore, og de gav hver deres vinkel på, hvad der gav dem det puf, som gjorde deres produkt kendt.

Den mest erfarne var Jobindex’ Kaare Danielsen, og hans historie om jobsitets kamp for vækst. En historie om aktion og reaktion – og om at have et produkt, man er villig til at kæmpe for.

»Man skal selvfølgelig have et godt og konkurrencedygtigt produkt, som man tror på. Det er en forudsætning. Og det havde og har vi,« lød det fra Kaare Danielsen, der vendte blikket tilbage mod fortiden, hvor han var firstmover på det danske marked for internet-jobannoncering.

Genkendelse var afgørende

Det var både inden og efter, at dotcom-boblen kollapsede ved årtusindeskiftet, at tingene gik stærkt.

På en kort årrække blev det klart, hvem konkurrenterne på markedet var, det avisejede Jobzonen og det private Stepstone. Men det blev også klart, at aktørernes overlevelse afhang af brugernes genkendelsesgrad.

»Sagen var, at Stepstone på et tidspunkt kom ind i billedet og truede os – og det oven i dotcom-balladen. Vi var ved at løbe tør for penge, og vi måtte finde en ny strategi. I den forbindelse valgte vi at fokusere på de store kunder, vi havde – og deriblandt Mærsk. Vi spurgte dem om, hvad det var, de ville have, og hvorfor de kunne lide os,« siger Kaare Danielsen og tilføjede:

»Det rettede vi så ind efter, og det fordi vi tænkte, at hvis Mærsk gerne ville have det, så var der nok også andre store, der efterspurgte samme service.« Jobindex kæmpede i de år med et fænomen, som handler om genkendelse. I Kaare Danielsens optik husker brugere af jobsites generelt ikke andet end navnene på de to største aktører. Derfor blev det essentielt at gøre Jobindex-navnet kendt. Og i de første år havde Kaare Danielsen det problem, at Jobindex havde en af de laveste genkendelsesgrader blandt brugere af jobsites – til trods for at de var en af de største aktører.

Det var udslagsgivende for, at Jobindex begyndte at annoncere voldsomt – og det i høj grad i fjernsynet, der er en af de allerdyreste former for annoncering. Men med tiden gav det pote. Det gjorde dog ikke bundlinjen større, fordi annonceringsprisen åd provenuet fra det stigende antal brugere. Men i længden viste det sig at udgøre et stort plus – og det i forbindelse med at hele verdensøkonomien tog et enormt dyk som følge af den finansielle nedsmeltning i 2008.

Krisen ramte hårdt

»Finanskrisen ramte os enormt hårdt. Vi gik fra 33.000 annoncer om måneden til 13.000. Omsætningstabet var voldsomt. Og hvad gør man så?« spurgte Kaare Danielsen retorisk og kom selv med svaret:

»Vores konkurrenter valgte at skrue ned for blusset for at spare penge. Aviserne, der stod bag Jobzonen, led hårdt og stoppede stort set deres markedsføring for Jobzonen. I to år havde de ingen TV-annoncer. Men det havde vi. Vi valgte en anden vej.«

Jobindex led også under krisens indledende barske år, men da det værste var overstået, så verden pludselig anderledes ud. Jobindex indtog som følge af den vedvarende annoncering klart tronen som den mest kendte jobportal. Og det gav dem luft til at købe den tredjestørste aktør, Stepstone, og dermed satte Jobindex sig ifølge Kaare Danielsen sig på to tredjedele af internetjobmarkedet.

I indeværende år håber mange, at det økonomiske opsving bliver en realitet, og at vi alle kan begynde at tale om kriseårene i datid. Jobindex er kommet ud på den anden side som en anden og større aktør.

»Det er ikke, fordi vi har lagt alle udfordringer bag os. Langtfra. Men situationen er da en anden, man kan måske sige, at jeg er nok kommet frem til, at det er svært at være et lille selskab – og det er meget svært at være et stort selskab,« sagde Kaare Danielsen.