Hver tiende ingeniør er iværksætter

Mere end hver tiende ingeniør etablerer egen virksomhed, og fra 1994 til 2012 blev der i gennemsnit skabt mere end én ny virksomhed om dagen af en ingeniør. Ifølge Ingeniørforeningens formand kan tallet blive større.

Ingeniørstuderende på DTUs maskiningeniøruddannelse er ved at lave en model af en port til deres eksamensopgave. Fra venstre er det Søren Vilhelmsen, Niklas Bagge Mogensen, Troels Westberg Fisker og Kasper Gramstrup Lund Jørgensen. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingeniører er gode til at skabe arbejdspladser og omsætning, og de er ikke bange for at satse lidt for at gøre det.

Det viser en ny analyse, som Rambøll har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik for Engineer the Future, som er en teknologisk alliance mellem interesseorganisationer, uddannelsessteder og virksomheder i ingeniørbranchen.

Analysen viser, at der fra 1994 til 2012 blev skabt 8.182 nye virksomheder af en ingeniør. Hvis man sammenligner det med antallet af ingeniørdimittender i perioden, svarer det til, at 15 procent af dem sprang ud i en tilværelse som iværksætter.

Tallet slår de faglærte uddannelser, hvor ni procent af dimittenderne etablerer virksomheder, og de samfundsfaglige kandidater hvor tallet ligger på ti procent. Alligevel mener Frida Frost, der er formand for Engineer the Future og Ingeniørforeningen IDA, at tallet kan blive højere.

»Jeg havde en tese om, at der var endnu flere iværksættere blandt ingeniørerne, men det er i udgangspunktet godt. Jeg kunne godt drømme om, at vi havde endnu flere iværksættere,« siger Frida Frost.

Kapital ønskes

Cirka halvdelen af de ingeniørskabte virksomheder fra 1994 til 2012 blev etableret af ingeniører, der ikke var dimitteret i perioden, men som havde nogle år på bagen. Og Frida Frost vil arbejde på, at virksomhederne hurtigere begynder at ansætte folk og genere mere omsætning – blandt andet med større adgang til kapital.

»Nogle siger, at der er en masse risiko-villig kapital at få, og nogle siger, der ikke er. Jeg kunne godt tænke mig, at vi speedede processen op fra nyetableret til vækst. Vi ved, at en del af dem, der begynder, bliver til noget større. Nogle gange tager det ti år, før de får rigtigt gang i væksten, men jeg kunne godt tænke mig, at de satsede noget mere,« siger Frida Frost og tilføjer:

»Jeg tror på, at flere ville satse, hvis de fik startkapital. De skal have det uden krav, men efter et halvt år skal de klare sig selv. Så dem, der har ideen og lysten, ikke også skal kæmpe med, hvordan de skal betale terminen. De får et halvt år til bare at komme i gang. Specielt på feltet af ingeniører har virksomhederne større investeringer end andre, der »bare« bruger viden. Mange af de midler, vi har i dag, er fra investorer, der skal have noget ud af deres investering inden for et tidsrum, og det kan virksomheden måske ikke opfylde.«

Ingeniører skaber løsninger

De 8.182 nye virksomheder, som ingeniører skabte fra 1994 til 2012, omsatte for små 110 milliarder kroner i perioden, og af dem kom de 20 milliarder fra eksport. På samme tid havde virksomheder grundlagt af en ingeniør fra 1994 til 2012 skabt tæt på 7.200 fuldtidsstillinger i 2012, og hvis man skal tro Frida Frost, skyldes det, at ingeniørerne ikke har langt fra tanke til handling:

»Jeg tror, at ingeniører har et drive for at skabe løsninger. Og hvis de ikke kan finde løsningerne, gør de det selv. Og så tror jeg heller ikke, det ligger fjernt for ingeniører at tænke i, om man kan tjene penge på noget, og om der er en forretning i det. Og som ingeniør har man en helt særlig viden, man kan lave et produkt ud fra, og så kan man sælge det til en god pris.«

En Rambøll-analyse fra september 2014 viser, at alle danske virksomheder etableret af en dimittend fra Danmarks Tekniske Universitet har en årlig omsætning på mindst 86 milliarder kroner i Danmark, hvilket svarer til cirka fem procent af det danske brutto-nationalprodukt.

LÆS MERE