Jeppe Nybroe stopper i DR

DRs ledelse har indgået en aftale med journalisten og studieværten Jeppe Nybroe, om at han stopper i DR, efter flere afsløringer i manipulation med indlsag. Danmarks Journalisthøjskole har i årevis brugt et gammel TV-indslag af Nybroe som eksempel på, hvordan man ikke skal gøre.

"Jeg forstår og takker for de af mine kollegaer, der spørger til mine kommentarer og reaktioner - men jeg har ikke mere at sige på nuværende tidspunkt," siger Jeppe Nybroe, der også beder pressen om at lade ham være. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
"Jeppe Nybroe har i mange år ydet en stor indsats for DR. Men med det samlede forløb, der har været den sidste måned, må jeg konstatere, at samarbejdet med Jeppe Nybroe ikke kan fortsætte," sådan lyder meldingen fra divisionschef i DR Nyheder Ulrik Haagerup.

"Det er Jeppe Nybroe enig i, og derfor fratræder han sin stilling i DR. Troværdighed er alt afgørende for en nyheds- og medievirksomhed som DR."

Det sker, efter der for anden gang inden for kort tid er stillet spørgsmål ved troværdigheden i Jeppe Nybroes TV-Indslag. Det skete i en anden reportage fra Irak, hvor Jeppe Nybroe fulgte amerikanske soldater på jagt efter oprørsstyrker.

Indslaget, der blev bragt i udenrigsmagasinet Horisont mandag den 16. januar sidste år, kan man høre lyden af tre eksplosioner.

Men i virkeligheden var der ikke tre eksplosioner. Der var tale om den samme lyd fra én eksplosion, som blev genbrugt, oplyser Jyllands-Posten, som har fået indslaget undersøgt hos forsknings- og analyseinstitution DELTA.

"Jeg er meget ked af hele situationen. Jeg håber og beder af samme grund, at pressen vil lade mig i fred i denne tid. Jeg forstår og takker for de af mine kollegaer, der spørger til mine kommentarer og reaktioner - men jeg har ikke mere at sige på nuværende tidspunkt," siger Jeppe Nybroe i en pressemeddelelse.

Brugt som "worst case" på journalisthøjskolen

På Danmarks Journalisthøjskole er Jeppe Nybroe gennem en årrække brugt som eksempel på, hvordan man ikke skal lave journalistik.

Lektor Jan Dyberg Larsen har gennem fem seks år brugt to indslag af Jeppe Nybroe, der blev sendt på TV 2 for mange år tilbage.

"Vi har brugt dem, fordi de var et eksempel på eklatant dårlig journalistik i forbindelse med kildekritik, brug af kilder, hvad de må udtale osv," siger han og understreger, at programmerne burde være gennemarbejdede og set igennem af mange, inden de blev sendt - derfor var det ikke jeppe Nybroes fejl alene.

"Men det var udtryk for meget, meget dårlig journalistik. Det var ikke lige frem noget vi brugte som best practice," siger Jan Dyberg Larsen.

De to indslag handler om lægemidlet Viagra.

Jan Dyberg Larsen har i et par år ikke brugt indslagene i undervisningen, men det er ifølge ham selv stadig ikke lykkes at finde et lignende indslag til brug i undervisningen af de kommende journalister.