Isbod trækker landbrug gennem krisen

Få brancher har været så pressede hele vejen gennem krisen som landbruget. Højere foderpriser, lavere afregning og faldende jordpriser har flået adskillige søm i fagets kiste, men nød lærer fattig landmand at tænke nyt.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Benjamin Christensens CV står der ikke længere bare landmand. Han har siden krisens start kunne tilføje titlen ismejerist. For landbruget på Møn, som han ejer, sender ikke bare mælk ud længere - mælken bliver også forarbejdet, så gården nu sælger sin egen is, Møn Is. Næsten direkte fra koen.

Ca. 1 pct. af mælkeproduktionen er blevet til den nye nicheproduktion.

Landmanden havde gået og bakset med ideen om at udvide sine besætning, for med de faldende mælkepriser var der behov for at tænke nyt.

"Så hvorfor have dobbelt så mange køer, hvis ikke jeg kunne lave overskud? Der skulle ske et eller andet, og så blev det et helt nyt forretningsområde," forklarer Benjamin Christensen.

Omsætningen i gårdens isbod kan overhovedet ikke måle sig med landbruget, der stadig er hovedforretningen. Men overskuddet og indtjeningsgraden slår kreaturdriften med flere længder.

"En afkastningsgrad på 25-30 pct. er ikke noget vi er vant til i det primære landbrug, det er ti gange så stort," siger Benjamin Christensen, "Det er ikke nogen redning, det er blot en niche, der har givet et tilskud, og det er bemærkelsesværdigt, at det samlede overskud er på samme højde, som den samlede produktion ellers er. Det er simpelthen alt for svært at være konventionelt landmand i dag."

Nyt kød på bordet

Der er et stykke vej fra at fodre køer til at fremstille sin egen is, men man behøver ikke lave nær så stort en kovending for at tænke nyt.

Det var filosofien bag kødmærket Markens Landgris, som Mikael Rindom satte i søen i år 2007. Kødet skulle være anderledes, og landmanden fandt hurtigt du af, at en god og ny smag kunne opnås ved at parre to forskellige racer af grise.

"Jeg startede et nicheprodukt, hvor der var mere kvalitet til forbrugeren. Et produkt der ikke var på markedet. Jeg rystede posen og mine egne evner, men blev stadig inden for det jeg arbejder med. Jeg havde ikke lyst til at gå en helt anden vej," siger Mikael Rindom.

Kødet, der kommer fra en krydsning mellem den Sortbrogede Landrace og den kødfulde Duroc, er mere fedtholdigt, men fedtet ligger mellem muskelfibrene, og det giver en god smag, der ikke er gået upåagtet hen.

"Der er ved at dukke muligheder op. Jeg har indgået et samarbejde med Gram Slot, som ligger nærmest lige ved siden af min gård. Gram Slot afsætter gennem Rema 1000, og det er en tendens, som er rigtig spændende for os, set i det forhold at der indgåes et tættere forhold mellem producent og forbruger" siger Mikael Rindom, hvis nye produkt dog ikke producerer sort tal på bundlinjen endnu.

Historien skal plejes

Tilbage på Møn tænker Benjamin Christensen ikke i store udvidelser, han er blevet tilbudt at få sine varer solgt i Irma, men han har valgt at sige nej. Is skal stadig sælges direkte fra gården.

"Historien om vores is er specielt. Den kommer fra vores egne køer, den er uden tilsætningsstoffer, den er malket samme dag, som den bliver solgt, og den historie kan godt være svær at fortælle fra en køledisk," forklarer han.

Benjamin Christensen har dog erhvervet sig en isvogn, så nærområderne kan få mere glæde af den hjemmelavede is.

Er du selv en finanskrisevinder? Se vores Danmarkskort over finanskrisevindere ved at klikke på linket nedenfor. Fortæl os gerne din egen historie, hvis du selv vil med på kortet.