IC4-tog giver DSB milliardminus i 2016

DSB tabte 2,2 milliarder kroner før skat i 2016. Store nedskrivninger af værdien på hovedsageligt IC4-tog trækker markant ned.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DSB har barberet milliarder af værdien af de skandaleramte IC4-tog, hvilket sender resultatet for 2016 i et stort minus.

Det sker efter beslutningen om at udfase togene, der aldrig virkede som planlagt.

Problemerne med togene har fået DSB til at halvere den værdi, togene var noteret til have. DSB skærer mere end to milliarder kroner af værdien af togene, hvilket sætter sine tydelige spor i regnskabet.

- DSB fremlagde i december 2016 sin analyse af IC4-togsættenes fremtid for Folketinget.

- Konklusionen var, at driftserfaringerne har vist, at forbedringsinitiativerne ikke har afspejlet sig i en øget driftsstabilitet, og at de tilbageværende 77 IC4-togsæt primært kommer til at køre som regionaltog, skriver DSB.

Milliardnedskrivningerne skal lægges oven i de 673 millioner kroner, som værdien af IC4- og IC2-tog blev nedskrevet med i DSB's halvårsregnskab.

Nedskrivningerne giver DSB et underskud på 2,2 milliarder kroner før skat i 2016.

Fraregner man de voldsomme nedskrivninger, gav DSB dog et overskud før skat på 381 millioner kroner, hvilket selskabet anser som tilfredsstillende.

- Samlet set er det en økonomi, der skaber forudsætningerne for, at DSB selv kan finansiere det planlagte indkøb af 26 el-lokomotiver, der skal erstatte de aldrende og miljøbelastende diesellokomotiver og på lidt længere sigt også indkøbet af nye elektriske tog frem mod 2024, skriver DSB i sit regnskab.

/ritzau/