Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
For 11. kvartal i træk falder omsætningen i den amerikanske IT- og konsulentgigant IBM, som er midt i en omstilling, hvor de dele af virksomheden, som ikke giver penge, skal væk, samtidig med at der kommer større fokus på nettjenester og cybersikkerhed.
Omsætningen faldt i oktober-december med 12 procent til 24,1 milliarder dollars sammenlignet med samme periode i 2013, og det er et større fald end ventet. Samtidig lægger IBM op til et 2015, som også ser sløjere ud, end analytikerne havde satset på - samme melding, som kommer fra en af IBMs europæiske konkurrenter, tyske SAP, der er verdens største leverandør af software til erhvervslivet.
Ikke længere verdens førende
IBM, der har hovedkontor i Armonk i New York, var engang verdens førende teknologivirksomhed kendt under kælenavnet »Big Blue«. I dag er det stadig verdens største selskab for teknologitjenester, men IBM betragtes ikke længere som førende inden for innovation.
De seneste tre år er salget faldet. Hvor det i 2011 var på 107 milliarder dollars, endte 2014 med en omsætning på 93 milliarder, og IBMs finansdirektør, Martin Schroeter, vil ikke garantere, at det ikke kan falde yderligere.
IBMs satsning på nettjenester, mobile tjenester og sikkerhed udgør nu 27 procent af omsætningen efter at være vokset med 16 procent i 2014. I 2015 vil der være tocifret vækst på området, lover IBM. Mobilforretningen er vokset med over 200 procent, den såkaldte »cloud computing« med 60 procent, sikkerhed med 19 procent og analysevirksomheden med 7 procent. Til gengæld falder hardwaresalget med 39 procent.
Krav om lokal datalagring
IBM har udvidet sit net af datacentre med yderligere ni lokationer. Nu har IBM 40 datacentre. Det er en følge af stadig flere landes krav om, at personfølsomme oplysninger - f.eks. sundheds- og finansdata - skal opbevares inden for landets grænser for at styrke sikkerheden og sikre mod bl.a. amerikansk overvågning.
IBM har i løbet af 2014 indgået partnerskaber med IT-giganten Apple, mikroblogtjenesten Twitter og det kinesiske internetselskab Tencent.