Hemmelig rapport: Kryptering er vital beskyttelse

Britisk premierminister vil forbyde krypteret kommunikation, fordi den generer efterretningstjenesterne, men hemmelig efterretningsrapport fra Snowdens papirer advarer om sikkerheden, hvis man ikke krypterer.

Kryptering - eller kodning - af kommunikation skal sikre mod aflytning og overvågning. Det giver efterretningstjenesterne problemer, men samme efterretningsfolk har tidligere advaret om, at det ikke kan gå hurtigt nok at få folk til at bruge kryptering, så russere, kinesere og hackere ikke kan lytte med, afslører nye hemmelige papirer, som Edward Snowden har offentliggjort. Arkivfoto: Pawel Kopczynski, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PAWEL KOPCZYNSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hemmelig rapport fra de amerikanske cybersikkerhedsmyndigheder, US National Intelligence Council, fra 2009 advarer om, at både offentlige og private computere er sårbare over for angreb fra Rusland, Kina og kriminelle bander, fordi man ikke hurtigt nok har taget krypteringsteknologier i brug.

Det strider stik mod det argument, som den britiske premierminister David Cameron ellers i denne uge anvendte oven på terrorangrebet i Paris, skriver den britiske avis The Guardian. Cameron er gået i kamp mod, at data krypteres, for ellers kan efterretningstjenesterne ikke overvåge, hvad der sker, og han vil indføre forbud mod krypterede tjenester som WhatsApp og Snapchat, hvis hans konservative parti får regeringsflertal ved valget til maj.

Apple og Google slår kryptering til for alle

Oven på den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer siden sommeren 2013 af den skandaleramte, amerikanske efterretningstjeneste NSAs altomfattende overvågning af data- og mobiltrafik verden over har flere teknologigiganter med Apple, Google og Facebook i spidsen udvidet krypteringen af deres tjenester. Apple og Google har i de seneste udgaver af deres mobilstyresystemer, iOS og Android, nu automatisk slået krypteringen til, så ingen kan tilgå oplysninger på telefoner og tavle-PCer uden at taste den rigtige kode ind.

Selskaberne lægger ikke skjul på baggrunden, og at det har skadet deres forretning meget, at NSA er afsløret i at stå bag overvågning og spionage i et hidtil uhørt omfang.

»Ligesom regeringer har pligt til at beskytte offentligheden mod trusler, har internetselskaber pligt over for vore brugere til at sikre deres datas sikkerhed og beskyttelse. Det er derfor, at internetselskaberne har øget krypteringssikkerheden,« siger Michael Beckerman, bestyrelsesformand og administrerende direktør for lobbyorganisationen Internet Association, som bl.a. tæller Facebook, Twitter, Yahoo og Google, til The Guardian.

Merkel: Nødvendigt med EU-overvågning

David Cameron, som er på besøg i USA, sagde fredag, at USA og Storbritanniens efterretningstjenester - NSA og GCHQ - skal arbejde tættere sammen om både at dele efterretninger og simulere angreb på Bank of England, Londons finansverden og den amerikanske ditto på Wall Street for at afprøve cyberforsvarets kvalitet. De første simulerede angreb vil finde sted senere i år.

Cameron sagde også, at han vil drøfte med Obama, hvordan de to lande kan arbejde tættere sammen med de internetgiganter som Google og Facebook om at overvåge kommunikation mellem formodede terrorister.

I en tale i den tyske forbundsdag sagde forbundskansler Angela Merkel opsigtsvækkende, at EU snarest må se på, hvordan nye regler om lagring af data kan genindføres. Det hidtidige lovgrundlag om elektronisk kommunikation fra 2006 blev i april 2014 erklæret ulovligt af EU-Domstolen.

Det er det direktiv, som den omfattende danske overvågning af al internet- og teletrafik siden september 2007 også bygger på, og som tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) sidste år ophævede dele af, så danskernes internettrafik ikke længere skal logges i detaljer og gemmes i et år. Alle hidtil indsamlede data skulle være slettet lige før jul.

Afsløringen af, at Angela Merkels personlige mobiltelefoner har været aflyttet gennem NSAs masseovervågning, satte en lavine af opstand i gang.

De tyske socialdemokrater SPDs leder i forbundsdagen, Thomas Oppermann, advarede imidlertid mod »forhastede handlinger«, sådan som også David Camerons britiske regeringspartner, Liberaldemokraterne, har gjort det.

Rapport: Masseindsamling svær at erstatte

Der er ingen teknologi, som på magisk vis kan erstatte masseindsamling af data for at opnå efterretninger,

Sådan konkluderer en rapport, som et akademisk rådgivningspanel under direktøren for USAs efterretningstjenester, James Clapper, har afleveret til præsident Barack Obama oven på NSA-afsløringerne.

»Der er ingen tekniske alternativer, som kan levere samme funktioner som masseindsamling og tjene som en fuldstændig afløser for denne; der er ingen teknologiske tryllekunster,« konkluderes det.

Efterretningsvæsenet fastholder, at det er af afgørende vigtighed at kunne masseindsamle de såkaldte metadata, hvor tidspunkt for og længden af samtalerne registreres sammen med, hvem der ringer til hvem og fra hvilke numre. Ingen har dog kunnet finde bevis for, at masseindsamlingen af data har ført til blot et enkelt større gennembrud mod terrorisme, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Rapporten, som universitetsfolk og teknologieksperter fra bl.a. Google og IBM står bag, slår dog fast, at man i nogle tilfælde vil kunne udvikle teknikker, som gør det muligt at ramme bedre plet og dermed gøre masseindsamling af oplysninger unødvendig, så man også vil være i stand til at overvåge, hvem der bruger hvilke data.