Hver femte dansker bruger ikke antivirus

Virus. En femtedel af de danske internetbrugere beskytter ikke deres pc mod virusangreb eller hackere. Det er med til at sprede de ondsindet programmer på nettet, påpeger to sikkerhedseksperter.

Virusser, orme, trojanskeheste og phishing er efterhånden kendte begreber for den danske internetbrugere. Alligevel viser en undersøgelse blandt 2000 internetbrugere i Norden, heraf 500 i Danmark, at en stor del ikke tager truslerne alvorligt.
Undersøgelsen er foretaget af antivirusvirksomheden Symantec, der har spurgt bredt til de nordiske forbrugers internetvaner for bedre at kunne forstå markedet.
Det er særligt danskerne, der slækker på sikkerheden, hvor næsten 20 procent ikke benytter nogen form for antivirusprogram. Til sammenligning er de samme tal 10, 6 og 12 procent i henholdsvis Sverige, Norge og Finland.
- Det svært at pege på en entydig forklaring, men det er nok et spørgsmål om økonomi, at man ikke ønsker at betale for opdateringer eller opgraderinger af sine programmer, forklarer Ken Willén, der er sikkerhedsekspert hos Symantec.

Smitter andreDet paradoksale er, at danskerne samtidig er den nation, som frygter cyberkriminalitet og virusangreb mest. Derfor overrasker det også eksperterne at hele 20 procent ikke bruger antivirusprogrammer.
- Alle burde have et antivirusprogram. Når man ikke har antivirus, er det med til at øge spredningen af virusser og trojanskeheste. Hvis man ikke opdager, at man har sådan noget liggende, giver man det videre til andre, når man sender en mail, forklarer Chris Østergaard, der er marketingsdirektør i sikkerhedsvirksomheden Virus112.
Den vurdering deler direktør Lars Neupart fra Neupart A/S, der leverer konsulentydelser inden for informationssikkerhed.
- Det er lige præcis derfor, at der stadig findes de her skadelig programmer på internettet. Når så mange ikke beskytter deres pc'er, bliver programmerne stadig spredt ud, forklarer han.

Nettets problembarnTruslerne fra nettet er mangfoldige, men det helt store problembarn netop nu er phishing-metoden, som rammer de fleste mailbokse med hidtil uset styrke.
Ifølge Chris Østergaard fra Virus112 var andelen af phishingmails, som blev sendt ud som spammails sidste år blot et par procent. I år er tallet steget med raketfart, og 50 procent af alle spammails er phishingmails. Det vil sige mails, som på en eller anden måde forsøger at skaffe sig adgang til personfølsomme oplysninger, hvilket eksempelvis kan være bankoplysninger.
Set i det lys er de mange danskers manglende respekt for virusser ikke hensigtsmæssige, lyder det fra eksperterne.
Symantecs undersøgelse viser desuden, at danskerne heller ikke er stærke, når det kommer til at sikre, at data ikke kan gå tabt. Kun 36 procent benytter sig af backup, og det er på trods af, at næsten 90 procent mener, at det ville være kritisk, hvis indholdet på pc'en gik tabt.