Huskøb: Her er boligsælgerne yderst optimistiske

Én ting er sikkert i langt de fleste bolighandler; køber og sælger har vidt forskellige opfattelser af, hvad der er dyrt, og hvad der er billigt.

Én ting er sikkert i langt de fleste bolighandler; køber og sælger har vidt forskellige opfattelser af, hvad der er dyrt, og hvad der er billigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Og når det kommer til den benhårde prisforhandling, er det særligt i visse områder af landet, hvor der ikke er plads til alt for mange fine fornemmelser blandt sælgerne.

På Samsø og Lolland samt i Stuer, Frederikshavn, Middelfart og Vordingborg har sælgerne således givet håndsalg på endelige priser, der er minimum 20 procent under den pris, husene i området ellers udbydes til salg med.

Det viser helt nye tal, som Boliga.dk står bag fra boligsalgene i årets forgangne måneder.

På Samsø, der topper listen, er de villaer og rækkehuse, der er kommet på markedet i 2017 udbudt med en kvadratmeterpris på godt 8.000 kr.

Men de huse, der er solgt i ø-kommunen i samme periode, er ikke blevet handlet for en kvadratmeterpris højere end 5.200 kr.

Ifølge Boliga-direktør Frederik Rovsing skyldes de store forskelle både højere forventningerne til prisstigninger, og at ejendomsmæglerne som udgangspunkt sætter udbudspriserne med henblik på forhandling.

»Derfor skal man som køber altid gå ud fra, at der skal gives et nedslag i prisen, når man skal handle bolig. Selvom det hævdes i mæglerbranchen, at mange huse sælges til udbudsprisen, så er det kun tilfældet i ca. hver 10. villahandel,« siger Frederik Rovsing.

Også forskel i storbyerne

Det er dog ikke kun på landet og i udkantsområderne, at sælger må give efter for købernes villighed og størrelsen på deres pengepunge.

Selvom boligmarkedet i og omkring landets største byer hyppigt nævnes som værende varmere end de sommerdage, vi ikke fik set i år, er der nemlig også en pæn sum penge mellem sælgerne og køberne i de tæt bebyggede områder.

I København og i Aalborg er villaerne i år således udbudt til salg 10-11 procent højere, end hvad køberne, der hidtil har investeret i fast ejendom i løbet af året, har givet for dem.

I Københavns kommune svarer det til, at sælgerne af et helt gennemsnitligt hus på eksempelvis 120 kvadratmeter, ville have knap en halv million kroner mere for det, end køberne vil give.

I Aarhus og Odense er afstanden på køber og sælger noget mindre, her er husene i årets forgangne måneder nemlig bare solgt fem procent under det, husene i gennemsnit blev udbudt for i samme periode.

Det svarer ifølge tal fra Boliga.dk til, at køberne og sælgerne i sidste ende er blevet enige om en salgskvadratmeterpris, der er godt og vel 1.000 kr. lavere end udbudskvadratmeterpriserne.

Her kan du se, hvor stor forskellen er på købere og sælgere i din kommune