HP befæster førerposition som verdens PC-konge

Amerikanerne har vind i sejlene, selv om PC-salget bare bliver ved med at falde.

Sådan så de ud engang: En HP-9845c Model 200 fra 1980, som for nogle dage siden var med på en historisk computerfestival i Berlin. HPs udvalg er noget anderledes i dag, hvor selskabet fastholder positionen som den største i verden. Arkivfoto: Omer Messinger, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: OMER MESSINGER

Hewlett-Packard (HP) fastholder positionen som verdens største PC-producent på et marked, som for 12. kvartal i træk går tilbage.

67 millioner PCer - bærbare som stationære - blev der på verdensplan solgt i juli-septeember, viser friske tal fra analysehuset Gartner, der følger teknologimarkederne. Det er 3,6 procent færre end for et år siden på samme tid.

Der er dog tegn på, at faldet i Vesteuropa er ved at tage af. Det ligger kun 1,1 procent lavere end i 2016, og Gartner forventer, at det vil være stabilt i julekvartalet, som traditionelt er stort for elektronikproducenter.

Større afstand til Lenovo

Gartners tal omfatter hverken de prisbillige Chromebook-PCer, som bruger Googles særlige Chrome OS-styresystem, eller tavle-PCer som Apples iPad.

HP solgte i juli-september i alt 14,59 millioner PCer og sidder på 21,8 procent af verdensmarkedet efter at være gået 4,4 procent frem i forhold til sidste år på samme tid. Fremgangen er sket overalt i verden med undtagelse af hjemlandet, USA. Dermed øges distancen til kinesiske Lenovo, som igennem flere år har siddet på tronen men nu er nummer to med et salg på 14,35 millioner PCer og en global markedsandel på 21,4 procent. I forhold til sidste år er Lenovo dermed gået 1,5 procent tilbage.

Amerikanske Dell indtager tredjepladsen med 15,2 procent af det globale salg, mens taiwanske Asus er nummer fire med 7,3 procent. Amerikanske Apple kommer ind som nummer fem med en markedsandel på 6,9 procent.