Grønland på vej ind i diamanternes gode selskab

Nu mangler der blot et diamantfund, før Grønland er så godt som i mål med jura, der sikrer landet deltagelse på det legale marked for ædelsten.

Efter at være blevet godkendt til at indgå i det gode selskab som legal leverandør af diamanter mangler Grønland at tiltrække investorer til udvikling af en mineindustri. Foto: John Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STRASBOURG: Med en beslutning i Europa-Parlamentet er vejen så godt som banet for Grønlands vej ind på det legale globale marked for diamanter. EU-Parlamentet godkendte i sidste uge, at Grønland kan deltage i den såkaldte Kimberley-proces, som er en international aftale, der har til formål at sikre verdensmarkedet mod såkaldte bloddiamanter.

Ved at træde ind i diamanthandlens gode selskab bliver det lettere for Grønland at tiltrække investorer, så man kan udvikle en mineindustri.

EP-beslutningen henviser til, at nyere forskning viser, at »der findes betragtelige diamantressourcer i den grønlandske undergrund, men Grønland har ikke selv tilstrækkelige midler til at indlede en meningsfuld udvinding«.

»Kimberley-processen sikrer certificering af diamanter til eksport. Vi er en potentiel diamanteksportør, og derfor er det vigtigt for os at have aftalerne på plads,« siger Lida Lennert, repræsentationschef ved Grønlands Repræsentation til EU.

Grønlands adgang til diamantmarkedet sker med to greb: Dels med en ny toldordning for overførsel af uslebne diamanter mellem Grønland, EU og tredjelande. Dels ved at udvide den EU-forordning, der regulerer EUs deltagelse i Kimberley-processen, så den også omfatter Grønland.

Diamanterne mangler

EU har deltaget i Kimberley-processen siden begyndelsen af 2000, hvor verdenssamfundet i den sydafrikanske by Kimberley enedes om at udelukke såkaldte bloddiamanter fra konfliktstater som eksempelvis Angola, Congo, Elfenbenskysten, Liberia og Sierra Leone, hvor uslebne diamanter har finansieret nogle af de blodigste konflikter, Afrika har været vidne til.

Medlemslande omfatter de traditionelle eksportører, forarbejdere og importører, ligesom diamantindustrien og civilsamfundet også er repræsenteret.

Grønland er det første såkaldte OLT-område (Oversøiske Lande og Territorier, red.), der er på vej ind i Kimberley-processen.

Nu mangler Grønland bare diamanterne.