EU vil give Grønland 1,6 milliarder kroner

Grønland står til at få flere penge end planlagt efter afstemning i EU-Parlamentet. Især skoler skal støttes med 228 millioner kroner årligt frem til 2020.

Grønland står til at få flere penge end planlagt efter afstemning i EU-Parlamentet. Især skoler skal støttes med 228 millioner kroner årligt frem til 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Brøndum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STRASBOURG: Grønland vil ikke være med i EU, men euro har man ikke noget imod og slet ikke de 217,8 millioner euro (1,6 milliarder kroner), som hjemmestyret fik grønt lys til i sidste uge fra EU-Parlamentet.

Grønland er en del af EUs 26 såkaldte oversøiske lande og territorier, der har associeringsaftaler med EU, som skal forbedre deres økonomiske konkurrenceevne.

Lida Lennert, chef for Grønlands Repræsentation til EU, oplyser, at størstedelen af pengene vil gå til uddannelsessektoren, især folkeskole og erhvervsuddannelser, for at øge andelen af unge med en kompetencegivende uddannelse.

»Det kan være med til at gøre vores unge klar til fremtidens muligheder i erhvervslivet. Grønland er i gang med en udvikling, men halvdelen af vores unge mangler en kompetencegivende uddannelse. Det er budgetstøtten fra EU med til at gøre en indsats over for,« siger hun.

Aftalen dækker fra 2014 til 2020, og beløbet endte med at blive højere, end man oprindeligt havde ventet. EUs syvårsbudget, der blev vedtaget sidste år, blev for første gang nogensinde skåret ned. Ifølge den såkaldte MFF-budgetaftale stod Grønland til at modtage 183,89 millioner euro, men EU-Kommissionen spillede senere ud med de 217,8 millioner euro, og det var dette niveau, der blev vedtaget af MEPerne med overvældende flertal.

Nu skal Ministerrådet tiltræde beslutningen på et møde senere på måneden, og så er støtten en realitet.