DONG med i oliejagt i Grønlandshavet

Det grønlandske selvstyre har tildelt tre af verdens største energiselskaber, Statoil, Chevron og ENI tilladelse til at lede efter olie og gas ud for Nordøstgrønland. DONG er med i oliejagten sammen med italienske ENI.

Tre internationale konsortier har fået eneret til at efterforsker og bore efter olie og gas i fire felter i Grønlandshavet ved Nordøstgrønland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Brøndum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre internationale konsortier med 10 vestlige olieselskaber som partnere har fået eneret til at efterforske og bore efter olie og gas i fire felter i Grønlandshavet ved Nordøstgrønland.

De tre konsortier ledes af norske Statoil, italienske ENI og amerikanske Chevron, og det grønlandske NUNAOIL er deltager i alle tre konsortier.

Også danske DONG Energy er med i oliejagten. Selskabet har fået en licens i et konsortium med ENI som operatør. Britiske BP er ligeledes med i konsortiet.

Øvrige olieselskaber, der har fået licenser af Grønlands Landsstyre i de to øvrige konsortier er britisk-hollandske Shell, amerikanske Chevron og ConocoPhilips samt franske GreenPex.

”Jeg noterer med stor tilfredshed, at vi kunne tiltrække de største olieselskaber i verden til at lede efter olie og gas i vores område. Det øger troen på, at de finder olie og gas i kommercielle mængder," siger Jens-Erik Kirkegaard, landsstyremedlem for Erhverv og Råstoffer.

Jens-Erik Kirkegaard forsikrer, at al efterforskning efter olie og gas sker efter de højst opnåelige standarder, når det drejer sig om at tage hensyn til havmiljøet og havets levende ressourcer. Tildelingen af licensblokkene er sket ud en vurdering af selskabernes erfaring med olie- og gasaktiviteter, selskabernes finansielle styrke og selskabernes systemer til håndtering af sikkerhed, sundhed og miljø.

Det vil blive ekstremt dyrt at lede efter olie eller gas, og det kræver det enorme investeringer at udvinde det.

"Et fuldt boreprogram med seismiske undersøgelser og én til to prøveboringer over en periode på op til 16 år vil koste anslået mindst 500 mio. dollar eller mindst 2,7 milliarder kroner pr. koncession," sagde konstitueret direktør Jørgen T. Hammeken-Holm fra Råstofstyrelsen i Nuuk forleden til Business.dk.

Ifølge Berlingskes oplysninger står flere andre olieselskaber klar til at deltage i efterforskningen efter forekomster af olie og gas ud for Nordøstgrønland. De grønlandske råstofmyndigheder er næsten færdige med forhandlingerne med det japanske olieselskab, Japan Oil.

Maersk Oil er ikke blandt ansøgerne. Selskabet er allerede aktiv i havet ud for Nordvestgrønland, hvor selskabet i øjeblikket overvejer, om de vil gå i gang med at bore.

John Nordbo, miljøchef i WWF Verdensnaturfonden advarer om, at efterforskningen skal foregå i meget miljøfølsomme områder.

"Havet ud for Østgrønland er et af de mest ufremkommelige i verden og samtidig et særdeles vigtigt område for både hvaler og isbjørne. Jeg håber derfor, at de her olieselskaber er helt klar over, hvad de gør ind til, for hvis ikke sikkerheden er helt i top kan olieefterforskning i et så barskt klima gå virkelig, virkelig galt. Vi tvivler i WWF stærkt på, at man har teknikken til at kunne rydde op og redde havmiljøet og dyrelivet, hvis katastrofen sker, så vi vil kraftigt opfordre til, at Grønland stiller ekstremt strenge krav, når nu landsstyret insisterer på at give disse tilladelser," advarer han.

Mens mange eksisterende olie- og gasreserver i andre dele af verden er faldende, ligger 13 procent af verdens ikke påviste oliereserver og 30 procent af de ikke påviste naturgasreserver ifølge United States Geological Survey, USGS, der er USAs nationale geologiske undersøgelser.

Ud for Nordøstgrønland skønnes der at ligge fossile brændsler, svarende til 31 milliarder tønder olie.