Goldman Sachs holdt ude af DONG-notering

Goldman Sachs ville gerne have haft sin egen investeringsbank til at være med i børsintroduktionen af DONG Energy. Men den omdiskuterede finanskæmpe er blevet bedt om at holde sig væk fra selskabet, det selv ejer en stor bid af.

Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansministeriet har onsdag offentliggjort hvilke banker, der skal står for den forestående meganotering af den danske energikæmpe DONG Energy. Flere storbanker glimrer ved deres fravær. Især springer det i øjnene, at Goldman Sachs ikke er med i det konsortium af banker, der skal stå for at føre DONG på børsen.

Men det er ikke sket med Goldmans gode vilje. For den omdiskuterede finansgigant har for vane at lade sin bankdel være med i børsintroduktioner i de selskaber, den selv ejer helt eller delvist. Og med en ejerandel på 17,9 pct. af DONG, som formentlig bliver en af de største børsintroduktioner i Europa næste år, lå det lige til højrebenet, at Goldman selv fik en rolle en i bankkonsortiet. Men sådan er det ikke blevet.

Berlingske erfarer, at Goldman bestemt selv havde planer og ambitioner om at være med i konsortiet. For Goldman er der ikke noget videre odiøst i det. Da den danske servicekæmpe ISS blev børsnoteret i 2014 var det både med Goldman som ejer der solgte aktier og som bank der rådgav i processen.

Men med den den megen virak og politiske blæst om Goldmans entré i Dong i 2014, som ultimativt endte med at sprænge den danske regering, da SF trak sig ud, har fået dem på andre tanker.

Under flere møder har Finansministeriet, ifølge Berlingskes oplysninger, kraftigt advaret Goldman mod at presse sin egen investeringsbank ind i konsortiet, fordi det ville kunne give en masse støj i offentligheden. Alene risikoen for at regeringen undervejs kunne få spørgsmålet om Goldman i den følsomme proces nu også arbejdede for alle aktionærer, herunder staten og danske pensionskasser, var nok til at få Finansministeriet til at ryste på hånden. Derfor blev Goldman ikke inviteret til at byde på opgaven, bekræfter Finansministeriet.

»Finansministeriet har et meget velfungerende samarbejde med Goldman Sachs og de andre aktionærer om forberedelserne af børsnoteringen af DONG Energy. For at undgå spekulationer om Goldman Sachs’ rolle blev det besluttet ikke at invitere Goldman Sachs til at byde på opgaven som bank til forberedelserne af børsnotering af DONG Energy,« oplyser Finansministeriet.

Til sidst er den erkendelse så også nået til Goldman Sachs selv. Det betyder, at det er de seks banker Morgan Stanley, J.P. Morgan, Nordea. UBS, Citi og Danske Bank, der kommer til at køre den kommende børsproces i DONG.