Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Indtil nu har de kinesiske maskiner ikke været de mest moderne, men de koster til gengæld også kun det halve af en japansk eller europæisk truck.
Kineserne kører med japansk teknik, der er en generation gammel, så når det gælder avancerede detaljer og lav brændstoføkonomi, kan de ikke være med. Derfor ser man dem oftest i virksomheder, der ikke stiller så store krav, eller hvor de bruges minimalt.
- I takt med et stærkt forøget salg spiller brændstoføkonomi og eftermarked en afgørende rolle, når man arbejder med store flåder. Det har givet et firma som os et forspring, fordi vi som de første har introduceret hybrid teknologi, som giver den bedste brændstoføkonomi, siger Gerner Hoppe, adm. direktør i Still Truck Scandinavia.
Eftermarkedet vigtigtHar man ti truck på to- eller treholdsskift, er der meget at tjene i brændstofforbrug. Men service er lige så vigtigt.
- I dag er 80 procent af medarbejderne hos os beskæftiget med eftermarkedet såsom reservedele og service. De fleste finansierer deres truck med leje og leasing, siger Jens Wøldiche, adm. direktør for N. C. Nielsen, der importerer Linde Truck.
Still har valgt at melde sig ud af brancheforeningen IFAG, fordi man ifølge Gerner Hoppe ikke fik nok ud af medlemskabet.
Man har således sat to personer på fuld tid til at undervise lærlinge. IFAG satser på at få en ny lærlingeuddannelse i gang, hvor man som udlært kan arbejde med de fleste producenters modeller.
IFAGs formand Claus Christensen er ked af, at nogle af de store importører ikke vil være med til et fælles fodslag, men håber de kommer tilbage.
- Vi har mange projekter i IFAG til fælles bedste, ikke kun lærlingeuddannelsen. Også forholdet til myndighederne spiller en stor rolle, siger Claus Christensen, som også er adm. direktør for Toyota Material Handling Danmark.
Salgssiden er i dag mere end nogensinde et spørgsmål om at fungere som partner, så kunden får den bedste truckløsning.
- Det er ikke alle, der efterspørger alt. Der købes efter behov, og nogen slår på sikkerhed som udstyrspakke, andre på komfort. Og i dag er det som i bilindustrien fabrikkerne, der udvikler udstyrspakker, som kunderne kan vælge, siger Claus Christensen.
Efterspørgslen på mange detaljer betyder også, at der globalt sker en del fusioner i branchen, for er man ikke stor, kan man ikke konkurrere på pris og eftermarked.
Tidligere har Toyota overtaget svenske BT, og det var derfor ikke en overraskelse, at det på messen HI Industri 2007 kom frem, at Nissan gaffeltruck i Japan havde købt det svenske familiefirma Atlet.
Atlet er stærk på lagerdelen (warehouse), mens Nissan har koncentreret på konventionelle truck. Samtidig fik Atlet løst et generationsskifte. I forvejen har Atlet solgt sine produkter til Nissan med Nissan logo.
Det handler om at være stor for at klare sig økonomisk. Hos Toyota har man en win win-filosofi, der skal øge markedsandelen fra 36 til 46 procent på ti år. Og det handler ikke om arrogance.
Han ser også en fremtid med avanceret teknologi, så Still bliver ikke alene med hybridteknik. Toyota har allerede udviklet den til biler, og truck vil følge efter.
- Længere ud i fremtiden vil vi se brændselsceller og brint som en naturlig fortsættelse. Problemet med hensyn til biler er logistikken, det vil sige tankstationer. Truck kører kun ét sted, og firmaet kan have en firmatankordning, som det i dag foregår med dieseltanke. Og de tunge brintbeholdere vil fint kunne erstatte blybatterierne som kontravægte, siger Gerner Hoppe.