Frygt for kinesisk aflytning: Britisk telegigant piller TDCs mobilleverandør ud af sit net

Over de næste to år fjerner det britiske svar på TDC udstyr fra kinesiske Huawei i sit 4G-net.

British Telecom vil over de næste op til to år fjerne centralt Huawei-udstyr fra sit mobilnet. Arkivfoto: Leon Neal, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LEON NEAL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storbritanniens svar på TDC, British Telecom (BT), vil i løbet af de næste to år pille udstyr fra Huawei ud af sit 4G-mobilnet for at holde den kinesiske mobilgigant væk fra kernen i den landsdækkende infrastruktur.

Det skriver den britiske finansavis Financial Times.

BT var et af de første store teleselskaber uden for Kina, som indgik en storkontrakt med Huawei, der i dag er verdens største leverandør af mobiludstyr og netop har slået Apple væk fra pladsen som næststørste mobilproducent. BTs aftale med Huawei er fra 2005, men året efter lovede BT at holde Huawei-udstyr væk fra kernen af sit net, fordi der kunne opstå sikkerhedsspørgsmål.

Men BT købte i 2016 sin konkurrent, EE, for 12,5 milliarder pund, og EE har Huawei som fast leverandør til både 3G- og 4G-mobilnettet. Det var således Huawei, der leverede EEs 4G-net, som var Storbritanniens første.

Frygt for kinesisk fjernaflytning

Det indre af mobilnettet, som reelt er nettets kontrolrum, rummer følsomme oplysninger som kundernes aktivitet og personlige detaljer, og der har altid været en frygt for, at udefrakommende skulle kunne få fingrene i dem. I takt med den voldsomt voksende brug af mobilkommunikation, især til data, kan man med disse oplysninger minutiøst kortlægge alle brugernes adfærd, og hvor de befinder sig hvornår. Det er derfor, at politiet og efterretningstjenester ønsker at kunne trække på oplysningerne ved opklaring af sager.

USA, Australien og New Zealand har direkte forbudt deres teleselskaber at indkøbe udstyr til det kommende 5G-supermobilnet, som får kraftigt udvidet datakapacitet med svartider stort set uden forsinkelse, hos Huawei. Det sker af frygt for, at Huawei af de kinesiske myndigheder kan blive pålagt at bistå ved fjernaflytning, sådan som kinesisk lovgivning giver myndighederne mulighed for.

Huawei har gennem de seneste ti år vundet en solid markedsandel og har slået bl.a. svenske Ericsson og finske Nokia, når ordrerne har været i udbud. Huawei er i mange tilfælde fremhævet som værende forud for sine konkurrenter i udviklingen af ny teknologi og kan levere til lavere priser.

BT har siden overtagelsen af EE udskiftet det meste af Huawei-udstyret på 3G-nettet med udstyr fra andre producenter. Nu går man så i gang med at udskifte udstyr i 4G-nettet – en opgave, der ventes at vare mellem 18 og 24 måneder. En BT-talsmand fastholder dog, at Huawei forbliver »en vigtig leverandør af udstyr«. BT har allerede udelukket Huawei fra at kunne levere udstyr til kernen af det kommende 5G-supermobilnet. Huawei kan dog fortsat levere f.eks. masteudstyr til BT.

TDC-kontrakt med Huawei udløber snart

I Danmark indgik TDC i 2013 en seksårig kontrakt til fire milliarder kroner med Huawei, som 1. marts 2014 overtog driften og vedligeholdelsen af TDCs mobilnet i Danmark. Dermed blev TDCs hidtidige leverandør, svenske Ericsson, sat på porten.

Flere internationale undersøgelser vurderer, at TDCs 4G-net er det bedste i Danmark.

TDCs aftale kunne først underskrives, efter at Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste havde gransket den, og CFCS fører fortsat løbende kontrol med den tekniske opsætning af mobilnettet.

TDC skal snart beslutte, hvad der skal ske, når aftalen med Huawei udløber om lidt over et år.