USA øger pres på allierede for at afvise TDCs mobilleverandør

Amerikansk mistro mod Huaweis udstyr til 5G-supermobilnettet skal skubbe Huaweis konkurrenter, Ericsson og Nokia, op i tempo, men direkte forbud i Europa virker usandsynlige, siger kilder.

En amerikansk delegation har været i Berlin og London for at advare mod at benytte kinesiske Huawei som 5G-leverandør. Arkivfoto: Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA STRINGER NETWORK

Et rejsehold fra USA har været i både Tyskland og Storbritannien for at advare de to lande mod at lade den kinesiske mobilgigant Huawei byde ind på de kommende 5G-supermobilnet, samtidig med at New Zealand tidligere i denne uge har trukket helt i håndbremsen.

Den amerikanske regering har gennem lang tid været særdeles skeptisk over for Huawei, der er verdens største leverandør af mobiludstyr og verdens næststørste mobilproducent efter Samsung, og Huaweis kinesiske konkurrent, ZTE. USA frygter, at selskabets udstyr kan misbruges af den kinesiske regering til fjernaflytning og dermed udgøre en sikkerhedsfare, og både Storbritannien og Tyskland er nøgleallierede for USA og med i den såkaldte »Fem øjne«-alliance af nære efterretningstjenester, som også tæller Canada og New Zealand.

Konkurrenter skal presses op i tempo

Trods utallige og meget grundige undersøgelser har ingen dog fremlagt beviser på, at Huaweis udstyr bevidst eller ubevidst kan misbruges til hacking og overvågning.

Huawei er ifølge flere iagttagere længst fremme i udviklingen af udstyr til 5G-nettet. 5G-mobilnettet er en opgradering af dagens 4G-mobilnet men med minimale dataforsinkelser og langt højere kapacitet, så det kan håndtere, at milliarder af dimser og dingenoter kobles på internetforbindelsen over mobilnettet. Det skal bl.a. levere de altafgørende, realtidsdata, som bliver grundlaget for, at selvkørende biler faktisk kan køre selv og undvige forhindringer og pludseligt opståede farer i trafikken. De første 5G-net ventes åbnet til brug i 2020.

»De bremser Huawei ned for at gøre det muligt for resten af markedet at indhente dem,« siger en tidligere efterretningsansat til den britiske finansavis Financial Times.

New Zealand siger nej

Huawei har gennem de seneste ti år vundet en solid markedsandel og har slået bl.a. svenske Ericsson og finske Nokia, når ordrerne har været i udbud. Det har skabt bekymring i USA, som nu direkte advarer tele- og internetselskaber verden over mod at købe 5G-teleudstyr fra Huawei. Både USA og Australien har af sikkerhedsgrunde blokeret for, at Huawei kan byde ind, når teleselskaberne nu planlægger 5G-nettet, og i begyndelsen af denne uge blokerede også New Zealands efterretningstjeneste for, at et af landets største teleselskaber kunne bruge 5G-udstyr fra Huawei til det planlagte 5G-net.

Huawei har bedt om et hastemøde med den newzealandske regering og siger, at selskabet ikke har fået forelagt nogen beviser på at have gjort noget forkert. Huawei afviser »på nogen måde« at være en trussel for New Zealand.

Kilder siger til Financial Times, at det synes usandsynligt, at Storbritannien og Tyskland vil forbyde Huawei at deltage i opbygningen af 5G-mobilnet, og at det trods den tiltagende skepsis i visse ministerier ligeledes ikke vil komme på tale at fjerne Huawei fra nuværende mobilnet.

Huawei overtog 1. marts 2014 driften af TDCs mobilnet i Danmark på en seksårig kontrakt til fire milliarder kroner. Flere internationale undersøgelser har vurderet, at TDCs 4G-net nu er det bedste i Danmark.