USA advarer mod at købe 5G-mobilnet fra TDCs leverandør

Den amerikanske regering opsøger aktivt myndigheder og teleselskaber i allierede lande for at advare om risikoen for kinesiske cyberangreb.

Verdens største leverandør af mobiludstyr, Huawei, som også står for TDCs mobilnet i Danmark, skaber frygt i USA, der nu direkte advarer sine allierede mod at købe 5G-mobilnet af Huawei. Arkivfoto: Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA STRINGER NETWORK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske regering beder nu direkte tele- og internetselskaber verden over om at afholde sig fra at købe teleudstyr til de kommende 5G-supermobilnet fra den kinesiske gigant Huawei, som står for og udbygger TDCs mobilnet i Danmark, af frygt for kinesisk spionage eller forstyrrelse af kommunikationen.

Amerikanske embedsmænd har ifølge finansavisen Wall Street Journal gennem blandt andet sine ambassader og egentlige møder underrettet myndigheder og teleselskaber i en række allierede lande, hvor Huawei-udstyr bliver brugt, heriblandt Tyskland, Italien og Japan. De frygter, at Huaweis udstyr kan misbruges af de kinesiske myndigheder til fjernaflytning. Derfor, siger kilder til avisen, overvejer USA også at yde særlig økonomisk støtte til at få udviklet eget telekommunikationsudstyr i lande, som har sagt nej til de kinesisk producerede mobilmaster og -antenner.

»Vi går i dialog med lande i verden om vores bekymringer for cybertrusler i telekommunikationsinfrastrukturen. Efterhånden som de går mod 5G, minder vi dem om disse bekymringer. Der er yderligere kompleksiteter i 5G-nettene, som gør dem mere sårbare over for cyberangreb,« siger en anonym regeringskilde til Wall Street Journal.

Svensk støtte til Huawei

5G-mobilnettet er en opgradering af dagens 4G-mobilnet men med minimale dataforsinkelser og langt højere kapacitet, så det kan håndtere, at milliarder af dimser og dingenoter kobles på internetforbindelsen over mobilnettet. Det skal bl.a. levere de altafgørende, realtidsdata, som bliver grundlaget for, at selvkørende biler faktisk kan køre selv og undvige forhindringer og pludseligt opståede farer i trafikken. De første 5G-net ventes åbnet til brug i 2020.

Koncernchefen for Nordens største teleselskab, svensk-finske Telia, Johan Dennelind, tager stærkt afstand fra boykotten af Huawei, selv om Telia er storkunde hos Huaweis konkurrent, Ericsson.

»Dette handler ikke om en leverandør fra et land, men om hvordan man sikrer den digitale infrastruktur i de lande, vi opererer i, dels over for kunderne og dels for samfundet, ved at tilbyde dem sikre og robuste tjenester. Principielt er det en god diskussion, men den skal ikke handle om et selskab. Spørgsmålet er meget større end som så,« siger Johan Dennelind til det norske dagblad Dagens Næringsliv og fastslår, at Telia stiller præcis samme sikkerhedskrav til Ericsson og Nokia som til Huawei.

Amerikanerne er især bange for, at kinesisk lovgivning kan tvinge kinesiske selskaber til at bistå den kinesiske regering. Huawei understreger, at selskabet er medarbejderejet og dermed ikke i lommen på nogen regering, og at det aldrig har brugt sit udstyr til at spionere mod eller angribe andre lande. Huawei fremhæver, at dets udstyr bliver nøje gransket af efterretningstjenester og eksperter verden over som følge af den årelange, amerikanske skepsis og derfor er lige så sikkert som konkurrenternes

Huawei er verdens største leverandør af telekommunikationsudstyr og desuden verdens næststørste mobilproducent efter tidligere i år at have slået Apple. Huawei er gået aggressivt ind på markedet og har vundet den ene kontrakt efter den anden, fordi kineserne både kan levere billigere end sine nærmeste konkurrenter, svenske Ericsson og finske Nokia, og samtidig kan Huawei levere i en kvalitet, der matcher og til tider konkurrenterne.

Ingen ændringer i Danmark

TDC indgik i september 2013 aftale med Huawei. Huawei overtog driften af TDCs mobilnet i Danmark fra 1. marts 2014 på en seksårig kontrakt til fire milliarder kroner. Huawei skal samtidig udbygge og videreudvikle især TDCs 4G-net, som i flere internationale undersøgelser er blevet vurderet som det bedste i Danmark. Huawei overtog TDC-opgaven fra Ericsson.

TDCs aftale overvåges af Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste, som fører opsyn med telenettene i Danmark og med Huawei.

Australien nedlagde i august forbud mod at bruge Huawei-udstyr. Både TDC og CFCS sagde da til Berlingske, at det ikke ændrer på tilsynet med Huawei i Danmark, der fortsætter som hidtil og sker i samarbejde med Huawei.

De britiske myndigheder advarede i begyndelsen af november landets teleselskaber om nøje at overveje, hvem de indkøber udstyr til det kommende 5G-supermobilnet af. Ingen firmanavne blev dog nævnt.