Hjort: Ikke muligt at forbyde brug af Huawei i Danmark

Danskerne skal trygt kunne bruge telekommunikationen uden frygt for kinesisk aflytning, siger forsvarsministeren på åbent samråd i Folketingets forsvarsudvalg om bekymringerne for kinesisk aflytning gennem telegiganten, som alle fire teleselskaber i Danmark bruger – om end i vekslende omfang.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)mener ikke, at Danmark kan forbyde bestemte leverandører som Huawei til afgørende dele af den danske infrastruktur, konkret telenettene, men de skal kontrolleres bedst muligt. Foto: Folketingets net-TV Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Spørgsmålet om Huawei i det danske telenet tager regeringen meget alvorligt og forholder sig løbende til, hvordan vi bedst kan håndtere situationen. Selvfølgelig er der brug for konkurrence, så danskerne får de bedste løsninger, men vi skal ikke være naive, og vi er i gang med at se på, hvad vi kan gøre for at sikre trygheden hos de leverandører, som vi bruger i de danske telenet.«

Det slog forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) fast, da han tirdag eftermiddag på anmodning fra SF var indkaldt i åbent samråd om »Huawei og dansk sikkerhedspolitik«. Den kinesiske telegigant, der er verdens største leverandør af teleudstyr foran svenske Ericsson og finske Nokia og verdens næststørste smartphoneproducent, leverer udstyr til alle de tre danske mobilnet.

Forsvarsministeren slog fast, at der ikke i lovgivningen er mulighed for, at Danmark kan forbyde bestemte leverandører, men understregede, at den danske lovgivning allerede rummer en række kontrolredskaber, som myndighederne kan bruge.

»Vi er nødt til at tage dette problem meget alvorligt, men det er en balancegang, for vi er interesseret i at gøre vores indkøb så billige som muligt med bedste kvalitet. Men jeg er fuldstændig enig i, at vi skal have den tilstrækkelige sikkerhed i, hvad det offentlige køber,« sagde Claus Hjort Frederiksen og slog fast, at »vi tager dette dybt alvorligt og ser telenettet som en væsentlig, kritisk infrastruktur« i Danmark.

De politiske bekymringer går både på, hvad der vil kunne ske fremover, hvis afgørende dele af den danske infrastruktur overhovedet ligger i hænderne på en leverandør fra det autoritære Kina, og hvad der dermed kan tappes af oplysninger og sendes til den kinesiske efterretningstjeneste.

»Vi skal blive ved med at handle med Kina, men 5G handler om, hvorvidt en sådan stat skal have adgang til så vitale anliggender. Vi kender ikke de fremtidige konflikter, og det er ikke sikkert, at det sker – men risikoen er der,« sagde de Konservatives forsvarsordfører og formand for Forsvarsudvalget Naser Khader til Berlingske forud for samrådet.

Bange for fjernaflytning

Diskussionen handler om det kommende 5G-supermobilnet, som i det stille fra 2020 blandt andet bliver fundamentet for selvkørende biler og fjernoperationer, når milliarder af dimser og dingenoter kobles på mobilforbindelsen og kan sende og aflevere data stort set uden forsinkelser eller digitale trafikpropper.

Huawei sidder på flere centrale patenter i 5G-teknologien og er derfor vanskelig at komme udenom som leverandør, samtidig med at Huaweis tekniske formåen imponerer eksperterne.

Bekymringerne med Huawei går dels på, at stifteren, Ren Zhengfei, har en fortid i den kinesiske hær og som stort selskab har tætte relationer til Kinas kommunistiske top, dels at kinesisk lovgivning kan pålægge kinesiske selskaber at samarbejde med efterretningstjenesten. Derfor frygter mange, at Huaweis udstyr kan misbruges til fjernaflytning, selv om der trods mange års granskning ikke er fremlagt konkrete beviser.

»Vi er alle blevet mere opmærksomme på, at udenlandske investeringer i særlige tilfælde kan vise sig problematiske i forhold til sikkerhed og i forhold til opretholdelse af lov og orden. Vi arbejder derfor på muligheder for indgreb og national screening af udenlandske investeringer i Danmark,« sagde Claus Hjort Frederiksen og henviste til, at den sag ligger hos justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

USA, Australien og New Zealand har nedlagt forbud mod, at Huawei kan byde ind på 5G-nettene, og amerikanerne har de seneste måneder advaret sine nærmeste allierede mod Huawei. I Tyskland og Norge drøftes forbud, og overalt forberedes skrappere sikkerhedskrav til 5G, som får en central rolle i infrastrukturen i de enkelte lande.

Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste fører tilsyn med de danske telenet og fik i juli 2016 udvidede beføjelser til at kunne stille krav om ændringer i telenettene af hensyn til sikkerheden. Teleselskaberne og CFCS er gået i gang med at etablere en fælles cyber- og informationssikkerhedsenhed, som skal udveksle oplysninger om sikkerhedstrusler.

Kinesiske Huawei er væg-til-væg-leverandør til TDCs net i Danmark – her en mobilantenne – men leverer også udstyr til TDCs konkurrenter. Det er dog kun »3«, der bruger Huawei-udstyr i de helt centrale dele af mobilnettene. Foto: Uffe Weng, TDC Fold sammen
Læs mere

Kun »3« har Huawei i kommandocentralen

TDC indgik i 2013 en seksårig kontrakt til fire mia. kroner med Huawei, som 1. marts 2014 overtog driften og vedligeholdelsen af TDCs net i Danmark. Siden har Huawei bygget TDCs 4G-mobilnet ud, så det i flere internationale undersøgelser vurderes at være det bedste i Danmark, og senest har det TDC-ejede YouSee opgraderet sit kabel-TV-net til internetforbindelser med en datahastighed på helt op til en gigabyte i sekundet.

En kortlægning, som Ingeniøren har foretaget, viser dog, at det stadig er svenske Ericsson, der leverer udstyr til og drift af selve TDCs kernenetværk – »kommandocentralen« – mens Huawei står for teknikken i alle TDCs antenner og master. Telenor og Telia, som har fælles mobilnet i Danmark, bruger Huawei-udstyr til nogle få af sine master – ifølge Telias oplysninger under en procent.

Derimod bruger »3«, der ejes med 60 procent af Hong Kong-konglomeratet Hutchison Whampoa, Huawei-udstyr i både sit 3G- og 4G-kernenet samt til master og antenner i 4G-nettet.