Fransk ALK-Abelló-rival sætter tal på styrtblødning

Mens ALK-Abelló lukrerede på sin franske konkurrent Stallergenes Greers problemer i første halvår i forbindelse med et tre måneder langt stop for produktionen i december til marts, så har det franske selskab i den grad måtte se forretningen smuldre mellem fingrene.

Læs mere
Fold sammen

I første halvår blev Stallergenes' omsætning mere end halveret til 78 mio. euro fra 183,7 mio. euro, mens nettoresultatet vendte fra et overskud på 28,6 mio. euro til et underskud på 39 mio. euro. For hele 2016 ventes et "betydeligt" negativt driftsresultat, mens omsætningen vurderes at lande i intervallet 180 til 200 mio. euro.

Nedturen kommer, efter at problemer med indkøringen af et nyt it-system sidste år resulterede i driftsmæssige forstyrrelser og forkerte produktleverancer fra Stallergenes. Det fik i december de franske myndigheder til at skride ind og kræve, at selskabet indstillede al produktion og distribution fra Stallergenes' eneste europæiske fabrik i byen Antony.

Produktionen af enkelte produkter blev genoptaget i starten af februar, og i midten af marts fik Stallergenes så grønt lys til at producere alle produkter igen.

PÅ VEJ TILBAGE

»Første halvår af 2016 markerede et vendepunkt for Stallergenes Greer, da vi begyndte genrejsningen efter den midlertidige suspension af produktion og distribution fra vores fremstillingsenhed i Antony, Frankrig. Som ventet kan vi nu bedre bedømme de finansielle effekter, denne begivenhed har haft på vores resultater i første halvår og vores forventninger til 2016,« siger selskabets administrerende direktør, Fereydoun Firouz, ifølge regnskabet.

Her kan man også læse, at omkring 70 pct. af de læger, der udskrev selskabets allergivacciner i 2014, igen er begyndt at udskrive recepter. Målt på antallet af nye patienter har Stallergenes nu over 70 pct. af, hvad der var gældende i 2014.

Ses på den geografiske udvikling i første halvår gik USA frem og nåede en omsætning på 44,8 mio. euro mod 40,8 mio. euro i samme periode sidste år.

Salget i Sydeuropa bakkede til 17,8 mio. euro fra 99,2 mio. euro, i Nord- og Centraleuropa skrumpede salget til 10,7 mio. euro fra 33,4 mio. euro, mens salget på de internationale markeder faldt til 4,7 mio. euro fra 11,3 mio. euro.

En del af den tabte omsætning er endt hos ALK, hvis toplinje tog et kæmpe spring frem til 1621 mio. kr. i første halvår fra 1215 mio. kr. i samme periode sidste år.