Steen Riisgaard: Det er ikke nok at have muskler og penge

Efter ni års parløb har amerikanske Merck trukket stikket til samarbejdet med allergikoncernen ALK. Det danske selskabs formand, Steen Riisgaard, sender som afskedssalut et par stikpiller i hovedet på den nu forhenværende amerikanske samarbejdspartner.

ALKs betyrelsesformand Steen Riisgaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Skilsmissen mellem den danske allergikoncern ALK og den amerikanske partner Merck ligner historien om et parforhold, som simpelthen bare aldrig kom op at flyve. Efter ni års samarbejde valgte det amerikanske selskab tirsdag aften at gøre forholdet forbi og sendte rettighederne til ALKs allergivacciner på det amerikanske marked tilbage til det danske medicinalselskab.

Den manøvre betyder kort fortalt, at aktionærerne i det danske allergiselskab onsdag kan se deres investering få en mavepumper af de helt store. ALK-aktien falder onsdag eftermiddag med omkring 18 pct., hvilket svarer til et tab i selskabets markedsværdi på over to milliarder kroner.

Hos ALK lægger bestyrelsesformand Steen Riisgaard ikke skjul på, at det var amerikanerne, der gerne ville ud af det ni år lange »ægteskab«.

»Det er Merck, der har taget beslutningen. Det er ikke noget, vi har været involveret i. Vi er simpelthen blevet ramt af storpolitik,« siger Steen Riisgaard.

Han forklarer, at Merck har den udfordring, at det amerikanske selskab står til at få barberet fem milliarder dollar af sin omsætning som følge af patentudløb. Det betyder, at Merck ganske enkelt er gået i gang med at skære fra. Da samarbejdet med ALK ville kræve langt flere investeringer og en større portion tålmodighed, før anstrengelserne ville blive konverteret til økonomisk gevinst, er det danske selskab blevet valgt fra i den proces.

Selvom det er Merck, der har trukket i bremsen, har Steen Riisgaard og ALK ikke været voldsomt glade for det udbytte, der er kommet ud af partnerskabet, da salgsudviklingen på det nordamerikanske marked ganske enkelt ikke har været tilfredsstillende.

»Den tilgang, som Merck har brugt, har øjensynligt ikke virket. Så jeg læser det på den måde, at det ikke er nok at have muskler og penge, man skal også tænke meget kreativt for at overvinde de barrierer, der er på det amerikanske marked,« siger Steen Riisgaard.

Det amerikanske finanshus Jefferies betegner det afbrudte samarbejde mellem ALK og Merck som et chok, men Steen Riisgaard mener fortsat, at det er muligt for ALK at finde en farbar vej ind på det amerikanske marked.

»Hidtil har vi siddet som lille ALK og fortalt store Merck, hvad de skulle gøre, men Merck har nok følt, at det var dem, der kendte det amerikanske marked og vidste, hvad der skulle gøres. Nu får vi så muligheden for selv at sætte os for bordenden og tænke kreativt uden bindinger til, hvad man plejer at gøre,« siger Steen Riisgaard.

I har vel reelt to muligheder nu i USA. Enten skal I selv opbygge en større salgsstyrke, eller også skal I finde en ny partner. Hvad er mest sandsynligt, tror du?

»Jeg har slet ingen idé om, hvor vi ender. Her og nu har vi god plads til de her initiativer i vores amerikanske organisation, som har klaret sig rigtig godt de sidste par år. Det bliver dem, der kommer til at køre med forretningen det næste stykke tid. Hvordan vi gør det permanent senere, det vil nok komme til at tage seks til otte måneder at få fastlagt,« siger Steen Riisgaard.

Det kunne godt lyde lidt som om, at du har været utilfreds med Merck. Er det rigtigt forstået?

»Det vil jeg ikke begynde at sige. Jeg synes bare, at vi må forholde os til, at introduktionen af Ragwitek og Grazax kommercielt ikke har været succeser,« lyder det fra Riisgaard.

ALK havde i 2015 en omsætning på 2,6 milliarder kr. og et overskud på 344 mio. kr.