Fragtraterne fortsatte opturen i denne uge

Fragtraterne på den store rute mellem Asien og Nordeuropa er steget med over 25 pct. for anden uge i træk

Fragtraterne på den store rute mellem Asien og Nordeuropa er steget med over 25 pct. for anden uge i træk, skriver nyhedsbureauet Reuters, med henvisning til tal fra Shanghai Shipping Exchange.

I denne uge, frem til onsdag, er raterne på den travle rute mellem Asien og Nordeuropa helt præcist steget med 29 pct. til 763 dollar per tyvefodscontainer (teu). På to uger er raterne på ruten dermed steget 294 dollar, hvilket er langt fra de 1000 dollar per teu, som rederierne generelt havde varslet i rateforhøjelser.

Trods de seneste ugers rateforbedringer ligger niveauet samtidig fortsat under de 800-1000 dollar, som ifølge Reuters generelt betragtes som et profitabelt niveau for containerrederierne. Gennemsnittet for spotraterne på Asien til Nordeuropa ligger for 2015 samlet set på 667 dollar per teu. Til sammenligning var den 1172 dollar per teu sidste år.

Ud over den vigtige rute mellem Asien og Nordeuropa er raten på ruten mellem Asien og Middelhavet i denne uge steget med 24,1 pct., mens den er faldet 1,7 pct. fra Asien til havne på USA's vestkyst, og faldet med 2,2 pct. til havne på den amerikanske østkyst.

De lavere rater i år hænger sammen med en kombination af overkapacitet og en slunken efterspørgsel på varer, der skal transporteres. Samtidig har lavere bunkeromkostninger øget presset for lavere fragtpriser. Normalt beregnes og offentliggøres fragtraterne på fredage, men grundet helligdage i Kina er de kommet tidligere i denne uge.