Forstå Nykredit-sagen på to minutter

Nykredit er havnet i et regulært stormvejr. Få et overblik over sagen, der begyndte med en - skulle det vise sig - farlig cocktail af planer om en børsnotering og prisforhøjelser.

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

4. februar: Nykredit annoncerer kommende børsnotering

I en fondsbørsmeddelelse oplyser Nykredit, at selskabet er på vej mod en børsnotering. Det sker for at imødekomme stigende kapitalkrav. Børsnoteringen skal ske indenfor 12-24 måneder, og den skal hjælpe koncernen med at rejse mindst 10 milliarder ekstra i kapital inden 2019.

»Ledelsen i Nykredit har gennem længere tid undersøgt de langsigtede, strategiske muligheder for at ruste koncernen til fremtiden. På den baggrund anbefaler bestyrelsen i Foreningen Nykredit, bestyrelsen i Nykredit Holding A/S og Nykredits koncerndirektion alle enstemmigt, at Nykredit søger en børsnotering,« skriver Nykredit i fondsbørsmeddelelsen.

I samme ombæring meddeler Nykredit, at bidragssatserne stiger for kunder med lån i Totalkredit. Prisforhøjelsen træder i kraft 1. juli 2016.


6. februar: Nykredit bliver landets dyreste

Berlingske kan fortælle, at Nykredit får Danmarks dyreste boliglån, når selskabet 1. juli 2016 hæver priserne.

Et F1- og F3-lån uden afdrag bliver 15.000 kroner dyrere, hvis man tager et lån på fire millioner kroner. Det er op til 17.000 kroner dyrere, end hvis man tager et tilsvarende lån hos markedets billigste låntager, viser beregninger fra Mybanker.dk.

Nykredits topchef Michael Rasmussen udtaler:

»Efter en lang periode, hvor vi har været billigst, er det rigtigt, at vi for nærværende ligger over vores konkurrenter. Man skal huske på, at det er en langsigtet beslutning at optage et boliglån. Mange betaler tilbage over 30 år. Og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Nykredit over tid vil være stærkt konkurrencedygtig på bidrag,« lyder det.

 

10. februar: Foreningen Nykredit godkender børsnoteringen

Foreningen Nykredit giver sin accept til, at Nykredit kan lade sig børsnotere inden for 12-24 måneder.

»Vi takker for repræsentantskabets opbakning. Med denne beslutning kan vi nu for alvor starte arbejdet med at forberede Nykredit til en børsnotering,« lyder det fra koncernchef Michael Rasmussen i en pressemeddelelse.

 

11. februar: Direktør trækker sig fra Nykredit

Kritikken af Nykredits børsnotering og stigning i bidragssatserne tager til. Det prominente medlem af Nykredits repræsentantskab Frank Gad, der er direktør i SP Group, trækker sig. Han stiller som en af første spørgsmålstegn ved, at de højere bidragssatser skyldes øgede kapitalkrav.

»Hvorfor haster en børsnotering så meget, at I vil gennemtrumfe det på et hasteindkaldt møde? Må vi se det regneark, der indikerer et yderligere kapitalbehov med de kendte regler frem til 2019? Eller sidder I med et brev fra Finanstilsynet, som vi andre ikke kender? Ja, der kan komme nye regler, men så vil et ansvarligt repræsentantskab opføre sig ansvarligt,« skriver han i et debatindlæg.

 

23. februar: Jyske Bank vil udnytte Totalkredits prisstigninger

Jyske Bank, hvis boliglån finansieres af Totalkredits konkurrent BRF Kredit, går offensivt efter Nykredits utilfredse kunder.

Jyske Bank-direktør Anders Dam skriver i et brev til en række kunder med lån i Totalkredit:

»Bliver dit boliglån dyrere på grund af højere bidragssats? Vi har ikke hævet vores rentetillæg og kan hjælpe med en billigere løsning.«

Samtidig melder tusindvis af vrede kunder sig ind i protestgrupper på Facebook mod Nykredits prisforhøjelser.

»Det er ikke anstændigt, at folk køber huse, indgår lån, får deres økonomi til at hænge sammen, og så smider I sådan en granat, midt i tusindvis af menneskers privatøkonomi. At I ikke har polstret jer nok i forhold til lovkrav om samme, er dog den dårligste undskyldning,« skriver blandt andet den tidligere forbundsformand for 3F, Poul Erik Skov Christensen.

 

25. februar: Nykredit sender halvdelen af bidragssatserne i bankernes lommer

Nykredit har fra begyndelsen begrundet prisstigningerne med øgede kapitalkrav. Men flere kilder fortæller til Berlingske, at omtrent halvdelen af indtægterne går til Totalkredits samarbejdsbanker – uden at oplyse det til kunderne. Dermed bliver Totalkredits kunder opkrævet dobbelt så meget i prisforhøjelser, som koncernen skal bruge.

»Det, der er tilbage til at styrke kapitalgrundlaget i realkreditselskabet, er nærmest mindre end det, der går til bankerne. Det har man ikke en chance for at gennemskue som almindelig kunde uden at kende de forskellige forretningsmodeller. Det sker i kulissen,« siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Arbejdernes Landsbank går som den første og eneste bank imod Nykredits planer. Banken vil udbetale bonusser til kunder, der bliver ramt af prisstigningerne.

 

28. februar: »Nykredit har rigeligt med kapital«

Økonomisk Ugebrev stiller spørgsmålstegn ved Nykredits argumentation om øgede kapitalbehov, der nødvendiggør børsnoteringen og forhøjelsen af bidragssatserne. Med hjælp fra eksperter opstiller Økonomisk Ugebrev et regnestykke, der kommer frem til den konklusion, at Nykredit har rigeligt med kapital til at opfylde de fremtidige kapitalkrav.

»Trods de solide kapitalforhold tyder meget på, at koncernchef Michael Rasmussen har tegnet et skræmmebillede af Nykredits situation,« står der i analysen.

 

1. marts: Politisk flertal vil have dokumentation frem i lyset

Efter et massivt fokus på Nykredits prisforhøjelser, hvor flere kritikere stiller spørgsmålstegn ved Nykredits argumentation og regnestykke, træder politikerne for alvor på banen.

Et flertal i Folketinget bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, de Radikale, SF og Enhedslisten vil have fremlagt al dokumentation for prisforhøjelserne.

»Vi vil kræve, at der bliver fremlagt dokumentation for, hvad det øgede bidrag går til. Jeg bryder mig ikke om, at man forsøger at tørre regningen af på Christiansborg, Bruxelles og Basel, hver gang man hæver en bidragssats, uden at man fremlægger dokumentation for, om det forholder sig, som man siger,« siger Socialdemokraternes erhvervsordfører, Morten Bødskov.

Samtidig vil Liberal Alliance, de Konservative og Dansk Folkeparti slække på kapitalkravene, så det ikke bliver dyrere at være boligejer.

 

2. marts: Nykredit vil lægge al frem efter kritik – men kun til Folketinget

Nykredits topchef Michael Rasmussen inviterer Folketingets Erhvervsudvalg til et møde fredag, hvor Nykredit vil fremlægge dokumentation for, hvorfor bidragssatserne stiger. Selskabet holder stadig fast i stigende kapitalkrav som begrundelse.

»Vi kan forstå, Folketingets erhvervsudvalg efterspørger en grundig gennemgang af vores kapitalbehov. Det giver vi dem selvfølgelig gerne – de skal være meget velkomne,« siger Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen i en pressemeddelelse.

Men det er ikke godt nok, lyder det fra flere partier. Dokumentationen skal også være tilgængelig for offentligheden.