Politikere efter Nykredit-invitation: I skylder stadig kunderne en forklaring

Nykredit har inviteret Folketinget til gennemgang af Nykredits kapitalbehov, men det er slet ikke godt nok, mener flere partier. Nykredit bør i stedet lægge al dokumentation frem for deres kunder, lyder det.

Michael Rasmussen, koncernchef i Nykredit fortæller om børsnoteringen på et pressemøde torsdag d. 4 februar 2016 i København. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Flere partier i Folketinget glæder sig over, at Nykredit nu vil orientere Folketinget om baggrunden for prisstigningerne på boliglån.

Men det er langt fra tilstrækkeligt. Nykredit skylder stadig kunderne en forklaring på, hvorfor deres boliglån pludselig stiger med tusindvis af kroner om året.

Det mener Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet, der forlanger, at Nykredit lægger al dokumentation frem for offentligheden.

»Vi synes, at Nykredit skal lægge al dokumentation frem for deres kunder, fordi det er god skik at lægge dokumentation frem og forklare kunderne, hvorfor priserne stiger. Hvis Nykredit selv synes, at de har en god sag, kan jeg ikke se, hvorfor der skulle være et problem med at gøre det. Det må være fordi, at Nykredit ikke synes, at de har en god sag,« siger erhvervsordfører Ida Auken (R).

SFs erhvervsordfører, Jonas Dahl, kalder det »udmærket«, at Nykredit nu informerer Folketinget, men han mener i høj grad, at landet største realkreditinstitut skylder sine kunder en forklaring på prisstigningerne.

»Nykredit skylder de medlemmer, man har sendt så elendig en orientering, som man har gjort, en meget stor forklaring, og det forventer jeg stadigvæk, at Nykredit hoster op med,« siger Jonas Dahl.

Nykredit holder kortene tæt

Berlingske har flere gange forsøgt at få Nykredits ledelse til at fremlægge et detaljeret regnestykke bag det udmeldte kapitalbehov, som angives som årsag til højere bidragssatser og en børsnotering inden for 18-24 måneder. Det regnskab har Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, hidtil nægtet at udlevere, men han fremhæver, at »enhver offentlig myndighed« skal være velkomne til at gennemgå Nykredits tal og begrundelse.

Den forklaring stiller Enhedslistens erhvervsordfører, Pelle Dragsted, sig uforstående over for. Han mener, at hele tanken bag et kundeejet realkreditinstitut som Nykredit forsvinder, hvis realkreditselskabet ikke fremlægger den efterlyste dokumentation.

»Som minimum må vi kræve, at man fremlægger en ærlig argumentation til kunderne for, hvorfor man hæver bidragssatserne, så man kan se, om der er i hold i det, som Nykredit har sagt. Jeg håber, at de andre politikere vil fastholde kravet om, at der skal være åbenhed omkring det her,« siger Pelle Dragsted.

Forbrugerråd: Nykredit får ikke overbevist kunderne

Også Alternativets finansordfører, Josephine Fock, kræver større åbenhed i Nykredit-koncernen.

»Jeg mener, at kunderne har behov for at få den gennemsigtighed. Det er vigtigt, at kunderne i hvert fald kan få en forklaring på, hvorfor bidragssatserne skal stige,« siger hun.

Hos Forbrugerrådet Tænk er man yderst tilfreds med, at politikerne »om sider« stiller sig i spidsen for at standse bidragssatsernes himmelflugt.

»Det kan godt være, at Nykredit kan overbevise Folketingets Erhvervsudvalg om, at der ikke er brug for politisk regulering, som må væres Nykredits dagsorden. Men de får ikke overbevist familien Danmark om, at de har en god sag, og Nykredit risikerer at miste slaget om den offentlige mening, og jeg tror ikke, at Nykredit lige i øjeblikket har brug for mange flere ridser i deres offentlige renommé,« siger Forbrugerrådets vicedirektør, Vagn Jelsøe.