Nykredit vil lægge alt frem for Folketinget

Bevæggrundene for den stærkt omdiskuterede prisstigning i bidragssatser bliver nu lagt frem for Folketingets Erhvervsudvalg efter stort, politisk pres.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den seneste tid har kritikerne af Nykredit stået i kø, efter virksomheden har varslet store prisstigninger på boliglån for knap en halv million danskere.

Og i onsdagens Berlingske opfordrer et flertal på Christiansborg bestående af Socialdemokraterne, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti på det kraftigste Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, til at fremlægge al dokumentation for den seneste beslutning om at hæve bidragssatserne for kunderne.

Den opfordring har realkreditkæmpen besluttet sig for at lytte til. Således inviterer Michael Rasmussen Folketingets Erhvervsudvalg til et møde, hvor man vil orientere om baggrunden for prisstigningerne, der skyldes forventningen om ændrede kapitalkrav.

»Vi kan forstå, Folketingets erhvervsudvalg efterspørger en grundig gennemgang af vores kapitalbehov. Det giver vi dem selvfølgelig gerne – de skal være meget velkomne,« siger Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen i en pressemeddelelse.

Erhvervsudvalget er inviteret til et møde fredag klokken 09.00 med Nykredit på virksomhedens adresse på Kalvebod Brygge i København.

Mødet vil foregå bag lukkede døre og under fortrolighed, da der vil blive gennemgået fortrolige og forretningsfølsomme oplysninger, oplyser Michael Rasmussen, der understreger, at alle myndigheder, der ønsker indsigt i tallene bag og baggrunden for beslutningen om den kommende børsnotering af Nykredit og bidragsstigningen, er velkomne.

»Vi har allerede haft besøg i foråret sidste år af Finanstilsynet, der i den forbindelse konkluderede, at vi har brug for ekstra kapital. Tilsynets kon-
kluderede også, at det i den forbindelse er en udfordring, at vi ikke er børsnoteret,« siger Michael Rasmussen.

Nok engang understreger Nykredit-topchefen, at prisstigningerne indføres, fordi selskabet skal skaffe milliarder af kroner i ekstra kapital inden for en kortere årrække på grund af nye kapitalregler.

»Vores vurdering er lige nu, at vi skal ud og finde omkring 25 milliarder kroner ekstra. Vi kan enten løse den udfordring ved at skære drastisk ned på vores forretning. Det vil betyde dårligere lånemuligheder for vores kunder – og det vil især gå ud over landdistrikterne. Det vil også betyde markant højere bidragsstigninger, end dem vi annoncerede forrige måned,« siger Michael Rasmussen i pressemeddelelsen.

Han fremhæver samtidigt, at alternativet er at børsnotere Nykredit og gennemføre en bidragsstigning, der ikke er nær så høj, som den ellers ville have været.

»Tallene bag disse overvejelser fremlægger vi gerne for erhvervsudvalget,« siger koncernchefen.

Presset på Nykredit for at fremlægge dokumentation var dog også massivt. For flertallet på Christiansborg var klar til at sende erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i byen for at vride armen om på realkreditfirmaet, så tallene blev fremlagt.

»Vi vil kræve, at der bliver fremlagt dokumentation for, hvad det øgede bidrag går til. Jeg bryder mig ikke om, at man forsøger at tørre regningen af på Christiansborg, Bruxelles og Basel, hver gang man hæver en bidragssats, uden at man fremlægger dokumentation for, om det forholder sig, som man siger, altså at der er et 1:1 forhold mellem ny lovgivning og ny polstring. Det er det, vi vil kræve af Nykredit og hele sektoren nu. Og hvis de ikke selv vil gøre det, må vi bede ministeren om at sætte sig i spidsen for, at vi får den proces sat i gang nu,« siger Morten Bødskov, erhvervsordfører for Socialdemokraterne i onsdagens Berlingske.