For små lagre skyld i fødevarers prishop

De historisk høje prisstigninger på korn og dermed på fødevarerne generelt kan næsten fuldt ud forklares ved de meget små kornlagre, fremgår det af en analyse fra Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet.

For små overskudslagre af korn presser prisen på dine fødevarer i vejret, konkluderer en dansk analyse. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
”Man kan i vid udstrækning forklare og til dels også forudsige de fremtidige kornpriser ud fra aktuelle og kommende lagerstørrelser. Over de sidste 25 år er der således en klar sammenhæng mellem størrelsen på kornlagrene og de internationale kornpriser.”

Sådan hedder de i en analyse begået af ph.d., cand. agro. & merc. Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver på Fødevareøkonomisk Institut ved Københavns Universitet. Analysen er udarbejdet på grundlag af tal fra OECD og FAO samt landbrugsministeriet i USA. Analysen er netop offentliggjort i nyhedsbrevet Grovvarenyt.

Hele verdens kornlagre er reduceret til mindre end 15 procent af produktionen, skriver Henning Otte Hansen, og det svarer til forbruget i bare 50 dage.

”De historisk høje prisstigninger på korn i det seneste år kan næsten fuldt ud forklares ved de meget små kornlagre,” skriver Henning Otte Hansen.

Ifølge analysen forventes forbruget af korn endda at stige yderligere i de kommende år, hvorfor det er nødvendigt med en betydelig stigning i den samlede, globale kornproduktion. Henning Otte Hansen argumenterer derfor for, at det også er nødvendigt igen at opbygge tilpas store kornlagre til, at man kan stabilisere fødevaremarkederne i perioder med knaphed.