Finansiel Stabilitet: Bankerne afviser sunde kunder

Statens skraldespandsselskab kommer nu med en røffel til landets banker. Bankerne lader selv gode kunder i stikken og bidrager dermed til en kreditklemme, mener Finansiel Stabilitet.

Direktør hos Finansiel Stabilitet, Henrik Bjerre-Nielsen kritiserer bankerne for at skabe en kreditklemme indenfor visse sektorer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Findes der en kreditklemme i Danmark eller ej?

Det har været en ongoing-diskussion siden begyndelsen af krisen, hvor flere af landets virksomheder har oplevet, at deres bankforbindelser har lukket kassen i.

Nu blander direktøren for det statslige skraldespandsselskab, Finansiel Stabilitet, Henrik Bjerre Nielsen sig også i diskussion og anklager bankerne for at afvise selv gode virksomheder. 

I en artikel i Jyllands-Posten fortæller Henrik Bjerre-Nielsen, at flere af de erhvervskunder - der er strandet i Finansiel Stabilitet efter at deres bank er kørt i sænk - ikke kan komme videre ud i det »almindelige banksystem« igen, fordi de bliver afvist.

»Når vi nu sammen med bankerne har været i stand til at finde løsninger i mange andre tilfælde, ærgrer det mig, at der er denne gruppe af kunder, som vi ikke kan komme af med. Derfor kan det godt tænkes, at jeg snart kommer med en mere direkte appel til sektoren om at overveje det endnu engang,« siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge Henrik Bjerre-Nielsen er det blandt andre landbrugskunder - som bankerne også har haft store nedskrivninger på siden krisen - der har svært ved at få lån i bankerne.

»Vi har eksempelvis dygtige landmænd, som ingen ønsker at have som kunder. Men vi kan også konstatere, at der findes andre segmenter, hvor en kreditklemme gør sig gældende,« siger han til avisen. 

Skraldespandsselskab fylder fem år

Det statslige skraldespandsselskab har fem års fødselsdag i næste uge siden det blev stiftet i oktober 2008 og overtog kunder fra den krakkede Roskilde Bank som den første store opgave.

I alt 460.000 bankkunder har været en tur forbi Finansiel Stabilitet, men omkring 457.000 har også forladt det igen. Af de resterende 3000 kunder har en del været med hele vejen, de sidder med andre ord fast hos det statslige selskab.

Bankernes organisation, Finansrådet medgiver da også, at nogle kunder ikke ligefrem står højt på deres medlemmers ønskeliste, blandt andet fordi tilsynsmyndighederne kaster et mere kritisk blik på visse brancher.

»Finanstilsynet har stor fokus på landbrug, og kombineret med at nogle af vores medlemmer har en stor eksponering mod landbrug, er nogle banker nok tilbageholdende med at overtage landbrug,« siger Sune Worm Jensen, erhvervspolitisk konsulent i Finansrådet.

Både Danske Bank og Sydbank har afvist at kommentere Henrik Bjerre-Nielsens kritik. Men hos Nordea og Jyske Bank lyder svaret, at de behandler alle kunder ens.

»Hvis kunder, som henvender sig, lever op til vores kreditværdighed, som har ligget fast i mange år, er de velkomne som kunder, og vi har eksempelvis taget op mod 50 landbrugskunder i år,« siger Anders Jensen, administrerende direktør i Nordea Danmark til avisen.