Europas kreditklemme strammer til

Udlånet fra de europæiske banker faldt drastisk i juli på trods af forventninger om, at det gryende opsving ville have løsnet kreditklemmen en smule.

Foto: KAI PFAFFENBACH. Mørke skyer over Frankfurt med Den europæiske Centralbanks hovedkvarter. For 15. måned i træk holder bankerne i eurozonen igen med udlånene.
Læs mere
Fold sammen

De europæiske banker blev om muligt endnu mere tilbageholdende med at låne penge ud i juli. Faktisk skrumpede det samlede udlån med 1,9 procent sammenlignet med samme periode sidste år. 

Det viser udlånsstatistikken opgjort af Den Europæiske Centralbank onsdag.

Det er det største fald nogensinde og det kommer bag på et marked, der havde forventet en neutral udvikling i forhold til juni. Samtidig er det 15. måned i træk, at udlånet til husholdninger og virksomheder falder, hvilket gør det til historiens længste kreditklemme.

»Det viser, at det stadigvæk står rigtig sløjt til med udlånet til den private sektor, og så ser vi endda en acceleration i faldet. Det viser både, at bankerne er tilbageholdende med at låne ud, og at efterspørgslen fra forbrugere og virksomheder er svag på grund af de sløje udsigter for økonomien,« siger Tina Winther Frandsen, seniorøkonom i Jyske Bank.

Det lysner ellers så småt for europæisk økonomi. Med en vækst på 0,3 procent i andet kvartal vristede eurozonen sig ellers ud af recessionens kløer, og ifølge Bloomberg ventes den europæiske forbrugertillid for august at stige til det højeste niveau i 17 måneder. Men appetitten på at låne og på at låne ud kommer til at halte efter den spirende vækst i økonomien, pointerede centralbankchef Mario Draghi først i august, og Tina Winther Frandsen er enig.

»Vi er kommet ud af recessionen, men det er med en vækst i slæbegear, og jeg er overbevist om, at vi vil se svage udlånsforhold i en god periode endnu,« siger hun.

Hun pointerer, at både udlånet til husholdninger og virksomheder nu også falder, når man opgør det måned for måned. 

»Hidtil har det generelle billede været, at udlånet til virksomhederne er blevet mindre måned for måned, men den det har først for alvor ramt udlånet til forbrugere de seneste måneder,« siger Tina Winther Frandsen.