Finansgeniet rykker videre

Det sidste flueben er sat på Bjarne Gravens opgavebeskrivelse i FIH efter tre hæsblæsende år i den kriseramte erhvervsbank. Nu skal han tænke sig om og finde et nyt fuldtidsjob.

Det har krævet finansiel tæft og politisk snilde at sejle FIH Erhvervsbank i land uden store tab for staten. Nu er opgaven næsten afsluttet, og Bjarne Graven Larsen leder efter nye udfordringer. Foto: Malte Kristiansen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et dramatisk kapitel, som nærmer sig afslutningen for både Bjarne Graven Larsen og for dansk finanshistorie. Bjarne fra Brovst, som allerede i skolen udviste ganske særlige evner inden for matematik, har ryddet op i FIH Erhvervsbank og samtidig tjent godt på sin egen ejerandel.

I sidste uge meddelte han, at det nu er tid til selv at forlade FIH Erhvervsbank.

Der skulle lige være helt styr på tingene. Han er nemlig grundig, Bjarne Graven Larsen, og han er dygtig, grænsende til det matematisk über-intelligente, og han er modig, mener mange.

Der var i hvert fald ikke mange, der havde set det komme i 2011, da den uofficielle kronprins i ATP sprang af stalden og i stedet tog tøjlerne i FIH Erhvervsbank sammen med Henrik Sjøgreen. En redningsaktion, som kunne skræmme de fleste. Banken havde været for offensiv med sine udlån op til finanskrisen og var i dyb krise. Og så var der statslånet på 50 milliarder kroner, som skulle betales tilbage inden for to år, uden hjælp fra de internationale lånemarkeder, for bankens kreditkarakterer var så lave, at det blev betegnet som »junk«.

Skød selv penge i projektet

Det var lige præcis det, der tændte ham. At det var både svært og vigtigt. Lykkedes det ikke, ville banken pådrage staten et tab på 50 milliarder kroner. Som om det ikke var nok, skød han selv penge i projektet ved at købe aktier – en investering med stor risiko, som han nu står til at tjene tykt på.

Og hvad så nu? Det vil Bjarne Graven tænke grundigt over. I øvrigt for første gang i sit liv, for indtil nu har det ene job bare taget det andet. Beslutningen om, at det var tid til afsked med FIH, blev truffet allerede i foråret, da drøftelserne begyndte med Spar Nord og Nykredit om at købe bankens udlånsporteføljer. Timingen har imidlertid været sværere, men det sidste flueben blev sat med aftalen med islændingene, som de tidligere ejere bare bliver kaldt. Da konsortiet af PFA, ATP, Svenske Folksam og CP Dyvig købte FIH i efteråret 2010, var det til en pris på 1,9 milliarder kroner, men med en mulig efterbetaling på op til 3,1 milliarder. Det er den, som har været omdrejningspunkt for tovtrækkeri lige siden. Nu ligger det fast, at islændingene maksimalt får 100 millioner kroner mere, og parterne har aftalt ikke at gøre flere krav mod hinanden. Flueben ved det.

Statslånet er betalt tilbage, hvilket kunne lade sig gøre med redningskransen Bankpakke V, som Bjarne Graven menes at være hjernen bag. Flueben ved det. Mandag blev en portion af større udlånskunder endeligt overdraget til Nykredit to måneder efter, at Spar Nord overtog porteføljen af mindre engagementer. Endnu et flueben på Bjarne Gaven Larsens to-do-liste.

Nu skal han så have en ny liste, og den 50-årige finansmand går efter et nyt fuldtidsjob, som han selv kalder det. Bestyrelseskarrieren må vente.