FBI knækker selv iPhone og dropper Apple-sag

Efterforskere har med hjælp udefra skaffet sig adgang til beslaglagt, krypteret telefon og dropper omstridt retssag mod Apple, som har nægtet at parere ordre og nu vil skærpe sikkerheden yderligere.

Apple har nægtet at bryde ind i en beslaglagt iPhone, sådan som en domstol har pålagt selskabet. FBI har nu fået hjælp ude i byen til at få adgang til oplysningerne på telefonen. Arkivfoto: Philippe Huguen, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE HUGUEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FBI har droppet sin meget omtalte retssag mod Apple, fordi det er lykkedes det amerikanske forbundspoliti selv at bryde ind i en iPhone-telefon, som blev beslaglagt efter et skudattentat i december.

Dermed har FBI selv skaffet sig adgang til oplysninger, som ligger på den krypterede iPhone, der tilhørte en attentatmand, der sammen med sin kone skød og dræbte 14 mennesker i San Bernardino i Californien, inden parret blev skudt af politiet.

Israelsk sikkerhedsfirma har hjulpet

For halvanden måned siden beordrede en dommer Apple til at bistå med at skaffe efterforskerne adgang til telefonen. Apple skulle lave en ny udgave af sit mobilstyresystem iOS (af kritikerne senere sarkastisk omtalt som »FBIOS«), hvor alle sikkerhedsforanstaltningerne var slået fra, og opdatere den beslaglagte telefon, så oplysningerne på den blev tilgængelige. Det har Apple pure nægtet, og sagen er blevet kørt helt op som meget principiel i forhold til folks privatliv og sikkerhed.

Apple har fået bred opbakning til sit standpunkt fra sine konkurrenter og fra store teleselskaber. De mener samstemmende, at alt, hvad der kan hjælpe myndighederne med at slippe forbi sikkerhedsindstillingerne på alle teknologiprodukter, vil underminere sikkerheden for alle.

Anklagemyndigheden sagde i sidste uge, at »en udefrakommende part« havde vist FBI en mulig måde at låse iPhone-telefonen op uden Apples hjælp, og mandag frafaldt det amerikanske justitsministerium officielt sagen mod Apple.

Ifølge BBC skal det være det israelske IT-sikkerhedsfirma Cellebrite, som har hjulpet FBI. Selskabet bekræfter, at det samarbejder med FBI, men vil ikke uddybe dette. Af hjemmesiden reklamerer Cellebrite med, at det kan udtrække og afkode data fra iPhone 5C, som netop er den telefonmodel, som FBI har kæmpet for at komme ind i.

Apple vil øge sikkerheden

Apple har tidligere sagt, at det er umuligt - også for Apple selv - at komme ind på krypterede telefoner, hvor alle oplysninger automatisk kodes, så ingen andre kan få adgang til dem. Apple sagde i sidste uge, at selskabet håber, at myndighederne vil dele oplysninger om mulige sårbarheder på iPhone-telefonen med Apple.

»Fra begyndelsen protesterede vi imod FBIs krav om, at Apple skal indbygge en bagdør i iPhonen, fordi vi mener, at det var forkert og ville medføre en farlig præcedens. Som følge af myndighedernes afvisning af sagen er intet af dette sket. Sagen burde aldrig have været rejst,« siger Apple i en kommentar og slår fast, at man vil »fortsætte med at øge sikkerheden på vores produkter«.

De amerikanske myndigheder har under hele sagen slået fast, at den øgede brug af kryptering gør det stadig sværere for efterforskerne. Talsmand for justitsministeriet, Melanie Newman, slog mandag fast, at ministeriet er indstillet på også fremover at gå til retten, hvis der er brug for uortodokse metoder for at få adgang til oplysninger.

Republikaner: Fortsat grund til bekymring

Både Apple og Google har som standard slået kryptering til i de nyeste udgaver af deres mobilstyresystemer. Det sker oven på den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af massiv amerikansk spionage og overvågning af internet- og teletrafikken.

Det har undervejs i sagen vist sig, at den ikke - sådan som både justitsministeriet og FBI flere gange har slået fast - var den eneste. Siden oktober har myndighederne rejst i alt 15 sager ved domstolene for at få Apples hjælp til at bryde ind på beslaglagte iPhone-telefoner.

I Repræsentanternes Hus har republikaneren Darrell Issa, som sidder i retsudvalget, advarende understreget, at »de, der er bekymret over privatlivets fred, fortsat bør være bekymret - at myndighederne havde helt med at komme ind i denne telefon, betyder ikke, at deres søgen efter en hemmelig nøgle til alt vores udstyr er ovre«.