Apple-folk klar til at sige op

De ansatte hos Apple vil ikke medvirke til at bryde ind i beskyttede iPhone-telefoner - de er klar til at sige op, hvis FBI tvinger Apple til det.

Nogle af Apples ansatte er klar til at sige deres job op, hvis Apple af FBI tvinges til at hacke sig ind i en beslaglagt iPhone-telefon. Arkivfoto: Philippe Huguen, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE HUGUEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples ingeniører vil udvise civil ulydighed og nægte at parere ordre, og flere er parat til at sige deres job op, hvis det lykkes for det amerikanske forbundspoliti FBI at tvinge Apple til at bryde ind i en beslaglagt iPhone-telefon.

Nuværende og tidligere ansatte fortæller til New York Times, at de ansatte hos Apple lige nu drøfter, hvad de gør, hvis kravet kommer. Apples topchef, Tim Cook, har allerede blankt afvist en domstols krav om, at Apple skulle lave en ny udgave af sit mobilstyresystem, iOS (sarkastisk kaldet »FBiOS«), uden alle sikkerhedsindstillinger og lægge det på den beslaglagte telefon som en opdatering, således at FBI kan få adgang til den krypterede telefons data.

Apple: Fundamentalt krænkende

FBI har siden december forgæves forsøgt at bryde ind i telefonen, som tilhørte en attentatmand, der stod bag en massakre i San Bernardino i Californien 2. december og siden blev skudt af politiet.

Apple nægter at føje domstolen og FBI med henvisning til, at det vil skabe en ubehagelig præcedens og være til stor skade for alle, eftersom ingen fremover vil kunne vide sig sikre - heller ikke for, om hackere vil kunne slippe ind ad samme bagvej.

»Sådan en fremgangsmåde er fundamentalt krænkende for Apples kerneprincipper og vil udgøre en alvorlig trussel for Apples og dets ingeniørers selvstændighed,« sagde Apples advokater, da de tidligere på ugen forhandlede med domstolen i Californien.

Apple har fået solid opbakning fra sine konkurrenter, teleselskaber og borgerrettighedsgrupper til at stå fast. Også FNs højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad Al Hussein, har advaret USAs myndigheder om, at det er en farlig vej at forsøge at presse Apple, fordi millioner vil komme i farezonen for autoritære regimer og hackere.

»En succesrig retssag mod Apple i USA vil skabe præcedens, så det bliver umuligt for Apple eller enhver anden større, international IT-virksomhed at beskytte deres kunders privatliv noget sted i verden,« sagde han i begyndelsne af marts.

Let at få job andetsteds

Apples ansatte er højtspecialiserede folk, som ikke vil have nogen problemer med at få velbetalte jobs andre steder, hvis de skulle vælge at sige op. Konkurrenterne vil stå i kø for at ansætte dem.

Både FBI og det amerikanske justitsministerium har gentagne gange fremhævet, at der kun er tale om denne ene telefon, men siden er det kommet frem, at der siden oktober 2015 er rejst 15 sager mod Apple ved forskellige domstole i landet for at få iPhone- og iPad-producentens hjælp til at låse telefoner op. I alle tilfælde er det justitsministeriet, der står bag.

Ministeriet har antydet, at det vil være villigt til at kræve, at Apple udleverer selve kildekoden - altså al programmeringen - til iOS-styresystemet.

Alle nye iPhone-telefoner har som standard slået kryptering - eller kodning - af alt indhold til. Derved lagres e-mails, SMSer, billeder, dokumenter, musikfiler, film og alt andet på en måde, så det er umuligt at tilgå, når telefonen har låseskærm på eller er helt slukket. Først når man indtaster den rigtige kode, afkodes alle data automatisk. Brugeren mærker ingen forskel i forhold til blot at skulle indtaste den normale låsekode.

Også Google arbejder på at gøre kryptering standard på Android-telefoner, hvad den er på alle telefoner, der bruger den nyeste Android 6.0. Det er dog endnu kun et fåtal af den samlede mængde Android-telefoner.

Apple og Google har skærpet sikkerheden efter den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af massiv, amerikansk overvågning af tele- og internettrafikken overalt i verden.