Apple-topchef: FBI-krav er som at give iPhones kræft

Tim Cook står fast på sit nej til at hjælpe politiet med at hacke sig ind i beslaglagt iPhone-telefon og vil gå direkte til præsident Barack Obama.

Apples kryptering på alle nyere iPhone-telefoner, som denne iPhone 6, er så effektiv, at det efter tre måneder ikke er lykkedes FBI at hacke sig ind på en beslaglagt telefon. Apple nægter at parere ordre fra en domstol om at bistå yderligere, fordi det vil skade alle kunderne. Arkivfoto: Erik S. Lesser, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK S. LESSER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er »software, der svarer til kræft«, som det amerikanske justitsministerium med en domstols opbakning beder iPhone- og iPad-producenten Apple om at lave, siger Apples topchef Tim Cook, der vil gå direkte til USAs præsident Barack Obama for at få det juridiske slagsmål bragt »ind på et bedre spor«.

Det sagde Apples topchef, Tim Cook, onsdag til TV-stationen ABC News i det første interview siden domstolens krav om, at Apple skal hjælpe forbundspolitiet FBI med at hacke sig ind på en krypteret iPhone, som en af folkene bag en massakre i december havde på sig. Det nægter Apple, for det ville ifølge Tim Cook være »skidt for Amerika« og skabe en præcedens, som ville krænke mange amerikanere.

Cook læste om søgsmål i pressen

Han gjorde det klart, at Apple er klar til at bringe sagen helt til Højesteret, hvis det bliver nødvendigt. Samtidig klandrede han justitsministeriet for ikke at have ført en ordentlig dialog med Apple, før ministeriet slæbte Apple i retten.

»Vi fik besked om søgsmålet gennem pressen. Det, mener jeg, er ikke måden, som jernbanen skal køres på, og jeg tror ikke, at noget så vigtigt i dette land burde håndteres på denne måde,« sagde Tim Cook.

Dommer Sheri Pim beordrede i sidste uge Apple til at lave en ny udgave af sin mobilsoftware, styresystemet iOS, som bl.a. slår låsefunktioner fra, så FBI kan forsøge et ubegrænset antal gange at knække kodeordet på angriberens iPhone 5C. Han blev skudt og dræbt af politiet, efter at han sammen med sin kone havde dræbt 14 og såret 22 ved en massakre i byen San Bernardino i Californien 2. december. Siden har FBI forgæves forsøgt at tilgå hans telefon, som er krypteret eller kodet.

Ikke kun en men 15 telefoner

Tim Cook medgiver, at det teknisk vil være muligt at komme ind i den beslaglagte telefon ved, at Apple tvinger en helt ny software ind på telefonen, men han har samtidig advaret om, at det er en farlig vej at gå, og at det vil true alles sikkerhed.

På trods af at såvel Det Hvide Hus som det amerikanske justitsministerium og FBI flere gange har understreget, at det kun drejede sig om denne ene telefon, som Apple skulle gøre noget ved, kom det tirsdag frem, at justitsministeriet de seneste fire måneder - siden oktober 2015 - har lagt sag an mod Apple for at tvinge selskabet til at trække data ud fra i alt 15 telefoner. Mange af disse telefoner ser ud til at være ældre modeller, hvor sikkerhedsspærringerne ikke er så mange som i de nyere iPhone-telefoner.

Den amerikanske telegigant Verizons topchef, Lowell McAdam, gik onsdag ud med støtte til Apples sag. Han støtter »tilgængeligheden af stærk kryptering uden bagdøre«.

»Sagen med Apple handler om helt unikke spørgsmål, som skal tages op af Kongressen, ikke på ad hoc-basis,« sagde han til nyhedsbureauet Reuters.

I forvejen bakker alle de store teknologiselskaber - Facebook, Google, Microsoft, Twitter m.fl. - Apples holdning op og afviser tanken om, at der installeres bagdøre i deres produkter og software.

Fart på at udvikle endnu bedre kryptering

Krypteringen koder alt indhold - e-mail, SMS-beskeder, billeder, dokumenter m.m. - på den og gør det umuligt at kopiere eller se, hvis ikke man kender adgangskoden.

Slagsmålet mellem FBI og Apple har medført, at der arbejdes intenst på at udvikler sikkerhedsfunktioner, som gør det endnu sværere for myndighederne at trænge ind på krypteret udstyr. Flere selskaber har som mål at udvikle kryptering, som de end ikke selv vil kunne omgå, selv om myndighederne skulle stille med en dommerkendelse for at tvinge dem til det.

Apple arbejder ifølge den britiske finansavis Financial Times på at få krypteret de sikkerhedskopier, som Apple-kunder lægger på Apples netlager iCloud, så Apple selv ikke er i stand til at tilgå dem.

Både Apple og Google har som standard indført kryptering af nyere mobiltelefoner med deres respektive software, hvilket efterretningstjenesterne og forbundspolitiet FBI har beklaget sig over. Det forhindrer nemlig efterforskerne i at få adgang til personlige og personfølsomme oplysninger.

Samtidig har Apple, Google Facebook, Microsoft og mange flere fremskyndet brug af kryptering og af krypterede internetforbindelser, efter at den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden fra juni 2013 har fremlagt tophemmelige papirer, som dokumenterer, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA står bag masseovervågning af tele- og internettrafik i både USA og udlandet.