Google også tvunget til at hacke telefoner

Internetgiganten er ligesom Apple af domstole i USA blevet tvunget til at lukke myndighederne ind i beslaglagte mobiltelefoner, viser nye dokumenter.

Det er en iPhone 5C som denne, der har været i søgelyset i den stærkt omdiskuterede sag i USA. Nu viser det sig, at også Google er blevet bedt om at lukke beslaglagte telefoner op for efterforskerne. Arkivfoto: George Frey, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE FREY

Den meget omdiskuterede sag, hvor FBI forsøgte at tvinge Apple til at skaffe sig adgang til en beslaglagt mobiltelefon, er langtfra enestående. Siden 2008 er Apple og Google i alt 63 gange blevet trukket i retten i syv stater for at blive tvunget til det samme.

Det fremgår ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal af en undersøgelse, som borgerrettighedsorganisationen American Civil Liberties Union har foretaget. I alle tilfælde er den lov fra 1789, som også var omdrejningspunktet i den nu opgivne Apple-sag, myndighedernes afsæt.

Det fremgår ikke, om Apple og Google rent faktisk er blevet dømt til at skaffe myndighederne adgang til de pågældende telefoner, men indtil Apple i efteråret 2015 begyndte at gøre modstand, påstår anklagemyndigheden, at det var rutine for dommere at godkende sådanne anmodninger fra anklagerne. Anklagemyndigheden har tidligere sagt, at Apple i flere end 70 tilfælde har hjulpet efterforskere.

Google og Apple krypterer som standard

En talsmand for Google siger til avisen, at Google aldrig har modtaget en ordre som den, Apple har nægtet at følge.

»Det ville vi stærkt stritte imod,« siger internetgiganten.

Det amerikanske justitsministerium frafaldt overraskende mandag i denne uge sagen mod Apple, fordi det efter tre måneder var lykkedes FBI at skaffe sig ekstern hjælp til at bryde ind i den mobiltelefon, som en af attentatmændene bag drabet på 14 mennesker i San Bernardino i Californien 2. december havde på sig, da han efterfølgende blev skudt og dræbt af politiet. Telefonen - en iPhone 5C - var krypteret, så alle data på den - billeder, e-mails, SMSer m.m. - var kodet. Det er standard på alle nye iPhone-telefoner oven på den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer siden 2013 af massiv, amerikansk spionage og overvågning af al internet- og taletrafik.

Apple nægtede at følge rettens ordre

Apple har pure nægtet at følge en dommers krav om, at Apple skulle producere en helt ny udgave af sit mobilstyresystem iOS (sarkastisk af kritikere benævnt »FBIOS«) uden alle sikkerhedsindstillinger og installere det på den beslaglagte telefon, som om det var en almindelig opdatering.

Apple har fået solid opbakning fra konkurrenter og teleselskaber i at stritte imod. Alle frygter de for deres kunders sikkerhed, hvis myndighederne - og hackerne - kan åbne bagdøre ind i deres udstyr.

Også Google har valgt i den nyeste udgave af sit Android-mobilstyresystem, Android 6.0, at lade kryptering være slået til som standard for at beskytte brugernes oplysninger. I praksis skal man blot taste en anden kode ind i stedet for den normale låsekode, når man vil vække telefonen eller tavle-PCen. Så snart udstyret er låst eller slukket, bliver alle data krypteret, så ingen kan kikke eller lytte med uden at kunne koden.

Apple: FBI skal afsløre metode

I Apple-sagen hævdede såvel FBI, justitsministeriet som Det Hvide Hus, at der var tale om blot denne ene telefon. Det viste sig langtfra at være sandt. Siden oktober har anklagemyndigheden rejst 15 sager mod Apple for at hjælp til at hacke sig ind på låste telefoner.

FBIs frafald af sagen har paradoksalt nok givet Apple nye problemer. For det er ikke sikkert, at forbundspolitiet vil dele med Apple, hvordan det er lykkedes at trænge igennem krypteringen af den i denne sammenhæng lidt ældre iPhone-telefon. Apple har bedt FBI om at oplyse, hvor sikkerhedshullerne er, så de kan blive lukket ved en fremtidig opdatering. Hvis justitsministeriet holder fast på at få retten i New York til at tvinge Apple til at låse en anden iPhone-op, vil Apple imidlertid skubbe på for at få afsløret, hvordan FBI har låst sig ind på attentatmandens beslaglagte telefon.

LÆS MERE