Google kan ikke presse kryptering igennem

Under ti procent af alle Android-telefoner har krypteret indholdet, fordi producenterne tøver med at gøre det som standard. Alle kan dog selv sikre sig mod snushaner, og nu lægger Google ekstra pres på mobilproducenterne.

Man kan selv kryptere sin Android-telefon, hvis den - som flertallet - ikke er det. Det tager omkring 20 minutter, og eneste synlige forskel i brugen er, at man skal taste en lidt længere kode ind, når telefonen skal låses op eller tændes igen. Collage Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Google har presset på, er det kun få af producenterne af mobiltelefoner med Googles styresystem Android på, som rent faktisk sætter telefonerne til automatisk at kryptere de data, billeder, e-mails, kontakter m.m., som gemmes på telefonerne.

Færre end ti procent af verdens 1,4 milliarder Android-telefoner har krypteret - eller kodet - indholdet, hvor det til sammenligning er 95 procent af alle Apples iPhone-telefoner, anslår eksperter over for den amerikanske finansavis Wall Street Journal.

Krypteringen betyder, at alt indhold på ens telefon automatisk kodes, når telefonen sættes på pause eller slukkes. Android-brugere kan selv slå krypteringen til under Indstillinger og Sikkerhed. Det tager typisk 15-20 minutter at kryptere hele telefonen, og så skal man bare vælge en lidt længere adgangskode, der skal tastes ind ud over selve SIM-koden, så telefonen stadig kan få fat i mobilnettet. Ellers fungerer alt andet som normalt.

Bekymring for, at kryptering vil sløve telefonen

Hvis man bruger Googles og Apples netlagertjenester, Drive og iCloud, til at gemme sikkerhedskopier af sine data, er disse kopier dog ikke krypteret. Det er kun indholdet på selve telefonen, som beskyttes med et ekstra kodeord, så ingen uvedkommende kan få fingrene i det.

Google krypterer selv sine egne Nexus-telefoner, men andre mobilproducenter er bekymret for, at krypteringen, som skal sikre ens data mod at kunne stjæles af hackere og efterretningstjenester, kan gå ud over telefonens ydelse og gøre den lidt sløvere. Google har ikke villet sætte hårdt mod hårdt over for mobilproducenterne, fordi Google tjener penge på, at Android-mobilstyresystemet bliver brugt.

Kun én mobilproducent, nemlig Apple selv, anvender iOS-styresystemet, som ligger på iPhone-telefonerne. Android, som er verdens mest udbredte mobilstyresystem, og som over 80 procent af alle nye smartphones kommer med fra fabrikkerne, bruges derimod af rigtigt mange producenter, og flere af dem tilpasser Android, så de kan tilføre det funktioner, som de andre mærker ikke kan levere.

Kun få har nyeste Android-udgave

Android er i princippet gratis at anvende for mobilproducenterne. Google stiller dog visse krav, blandt andet om at Googles egne søge- og korttjenester skal ligge på fremtrædende positioner, men ellers kan mobilproducenterne frit gøre, som de ønsker. Derfor kan Google ikke presse igennem, at alle Android-telefoner fra fabrikken skal have kryptering slået til. Den nyeste udgave af Android - version 6.0, også kaldet Marshmellow (Skumfidus) - kræver, at mobilproducenterne krypterer telefonerne, så alle fremtidige Android-telefoner vil være krypteret.

Fordi mobilproducenterne selv ændrer på Android-styresystemet, tager det også lang tid, før de nyeste udgaver af Android kommer ud til brugerne. Derfor anvender kun 2,3 procent af alle Android-telefoner i dag version 6.0, som kom i oktober, hvorimod 79 procent af alle iPhone-telefoner anvender iOS 9, som kom i september.

Apple nægter at bryde ind

Hvis en telefon ikke er krypteret, kan myndigheder - f.eks. politi eller efterretningstjenester - lettere få adgang til, hvad der ligger på dem. Det sker med særlig software, som kan knække låsekoden på telefonen - blot den ikke er krypteret. Det vil ifølge det franske Gendarmerie Nationale tale omkring en time at knække en låst men ikke krypteret Android-telefon.

Hvis telefonen er krypteret, kan hverken Google eller Apple tilgå indholdet, sådan som flere igangværende sager ved amerikanske domstole viser.

Her er Apple blevet pålagt at lave en ny og ukrypteret udgave af sit iOS-styresystem og lægge den som en opdatering til en iPhone, som blev beslaglagt efter en massakre i Californien i begyndelsen af december, hvor gerningsmanden efterfølgende blev skudt af politiet. Det nægter Apple af frygt for præcedens og får solid opbakning blandt sine konkurrenter, teleselskaber og borgerrettighedsorganisationer.

LÆS MERE