EU-Parlamentet kommer danske bankkunder til hjælp

Danske bankkunder er kommet et skridt nærmere billigere og mere omfattende basal service i banken, efter at Europa-Parlamentets økonomiudvalg mandag aften stemte ja til betalingskortdirektivet.

Foto: Brian Bergmann. Arbejdernes Landsbank er en af de banker, hvor man endnu kan oprette en bankkonto gratis.
Læs mere
Fold sammen

En række danske banker ser ud til at skulle tage deres politik for oprettelse af bankkonti op til revision efter at Europa-Parlamentets økonomiudvalg mandag aften med 42 stemmer mod tre stemte ja til nye fælles EU-regler for at oprette såkaldte basiskonti i bankerne.

Reglerne er en del af et nyt såkaldt betalingskortdirektiv, som blandt andet har fået opbakning fra den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet.

Direktivet, som nu skal gennem en formel godkendelse i Europa-Parlamentets plenarsamling og herefter skal forhandles på plads mellem parlamentet og Ministerrådet, skal sikre, at banker stiller basale bankkonti til rådighed for borgerne enten gratis eller til en »rimelig« pris.

Når det nye direktiv bliver gennemført, vil det betyde, at danske politikere skal fastlægge, hvorvidt en basal bankkonto skal tilbydes helt gratis, eller - hvis der skal tages betaling - hvad en »rimelig« pris er.

Samtidig går betalingskortdirektivet videre end de danske regler, når det handler om den service, der følger med en basal bankkonto: Ifølge direktivet skal en almindelig indlånskonto også give adgang til betalingskort, netbank og betalingsserivce.

I den danske bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder står der blot, at et pengeinstitut ikke uden en individuel og saglig begrundelse kan nægte at oprette en almindelige indlånskonto. Services som betalingskort og netbank er ikke nævnt.

»Det er meget glædeligt, at vi får sat en stopper for bankgebyrers himmelflugt. Den senere tid har desværre vist, at bankerne har indledt en usund konkurrence om at skubbe de mindst attraktive bankkunder væk,« siger Emilie Turunen, der i dag er medlem af Europa-Parlamentets økonomiudvalg for Socialdemokraterne.

Ifølge Emilie Turunen har alle danskere brug for en bankkonto til at få udbetalt løn, betale regninger og lave indkøb på nettet.

»Derfor er det glædeligt, at vi nu kan se frem til, at der kommer en øvre grænse for, hvad det skal koste at oprette en basal bankkonto,« siger hun.

Den senere tid har der ellers herhjemme været debat om stigende gebyrer på bankkonti, senest efter at Jyske Bank satte deres oprettelsesgebyr på en grundkonto op til 925 kr. om året mod tidligere 400 kr. med virkning fra 1. november i år. Med kontoen følger så til gengæld adgang til netbank, hævekort samt to gratis hævninger om måneden.

Gebyrstigningen kommer samtidig med, at Jyske Bank har besluttet at opretholde kassefunktioner ude i lokalafdelingerne, mens de fleste andre banker lukker ned.

Til Jyske Banks egen TV-kanal på jyskebank.dk har selskabets direktør Anders Dam forklaret, at banken forventer tilstrømning af én-konto-kunder, som kun har en konto til f.eks. offentlige ydelser, som bliver hævet med det samme igen. Denne type kunder er der ikke meget forretning i for banken, hvis ikke gebyret bliver hævet.

De fleste banker herhjemme kræver betaling af kunderne for at oprette en basiskonto. Det gælder dog ikke Nordea og Arbejdernes Landsbank samt enkelte mindre banker.