I fremtiden bliver personlig betjening en luksus

Vi er allerede ved at vænne os til at klare tingene selv, og i fremtiden bliver personlig ekspedition og betjening noget ganske særligt, som vi betaler for.

Vi ordner selv bankforretningerne via mobil- eller webbank, vi tjekker selv ind på flyet, og vi får anbfalet nye varer elektronisk, når vi køber ind over nettet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig

Vi ordner selv bankforretningerne via mobil- eller webbank, vi tjekker selv ind på flyet, og vi får anbfalet nye varer elektronisk, når vi køber ind over nettet. Men det er kun begyndelsen. I fremtiden bliver digital selvbetjening normen, mens personlig ekspedition eller service bliver en særlig luksus, som koster ekstra.

Det fortæller Klaus Æ. Mogensen, seniorforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning.

»Det, som ikke vil være digitaliseret, vil være den meget personlige service, som koster ekstra. Ligesom når vi går på restaurant og betaler for den gode service. Den højtkvalificerede service vil overleve, resten bliver noget, man klarer selv,« siger han.

Og selv om selvbetjeningen er opfundet af virksomhederne for at spare penge, er det langt hen ad vejen også til kundernes fordel, vurderer han, fordi de kan ordne deres forretninger, når og hvor de vil. Klaus Æ. Mogensen mener ikke, at der nødvendigvis er grund til at begræde tabet af personer bag skranken.

»Du mister den personlige betjening, men måske er den alligevel ikke særlig god. I webbogbutikken Amazon anbefaler den bøger, som kan interessere dig ud fra dine tidligere køb og udfra, hvad andre også har købt. Det er på mange måder en bedre service, end nogen ekspedient vil kunne give,« siger han.